Elfogytak a civilek, indul a támadás az Iszlám Állam maradéka ellen

Vártak a civilekre, nem jött több. Mehet a támadás.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milíciaszövetség vasárnap bejelentette: folytatja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet utolsó szíriai zárványa, Baghúz elleni ostromát, miután az elmúlt napban nem érkezett újabb civil a területről.

Az Egyesült Államok támogatását élvező kurd vezetésű milíciaszövetség bő egy hónapja indította meg offenzíváját, amelyet rendszeresen le kellett állítani a polgári személyek evakuálása miatt.

Musztafa Bali, az SDF médiairodájának vezetője az MTI szerint közölte: szombat óta egyetlen civil sem jött ki a dzsihadisták enklávéjából, a milíciaszövetség nem észleli további civilek jelenlétét a térségben. A frontvonalbeli csapatok ezért parancsot kaptak a támadásra - mondta.

Az utóbbi hetekben ezrek hagyták el a délkelet-szíriai Baghúzt. Sokan közülük az Iszlám Állam harcosainak feleségei és gyerekei voltak.

Bali közlése szerint az elmúlt hónapban a dzsihadisták több mint 4000 harcosa adta meg magát, és civilek tízezreit evakuálták.

Az iraki határ közelében fekvő Baghúz maroknyi faluból, tanyából és termőföldekből áll, és ez az utolsó lakott enklávé, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Baghúz felszabadítása mérföldkő lenne a szélsőségesek elleni harcban, ám a terrorszervezet akkor is fenyegetést jelent majd, ha a "kalifátusa" elveszti minden területét, mert továbbra is lehetnek alvó sejtjei, merényleteket követhet el, és maradhatnak még fegyveresek a gyéren lakott sivatagos vidéken rejtőzködve.