Merkel: az Európai Néppárt értékekről szól a Fidesz tagsága körüli vita

Megszólalt a német kancellár, a CDU volt elnöke is a pártcsalád konfliktusában.

Merkel hétfőn Berlinben Krisjanis Karins lett kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette:

"a Fidesszel kapcsolatban mindenekelőtt arról van szó, hogy milyen értékeink vannak az EPP-ben, és mi köt össze minket".

"A néppártokat mindig az jellemzi, hogy különböző áramlataik vannak, de az értékek alapjának határai is vannak"

 - tette hozzá Angela Merkel.

Kifejtette, hogy mindezzel összefüggésben Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje "megnevezett három pontot", amelyekről kedden tárgyal majd a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktor magyar kormányfővel, és "levonja a megfelelő végkövetkeztetéseket".

Manfred Weber és Orbán Viktor megbeszélése után, március 20-án, röviddel az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete előtt összeül az EPP illetékes testülete és döntést hoz az ügyben - tette hozzá Angela Merkel.

Orbán és Weber kedden tárgyal Budapesten

Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, megbeszélést kezdeményez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban.„A következő napokban ismét törekedni fogok a személyes megbeszélésre Orbán Viktorral Budapesten, mert meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik"- jelentette ki Weber a német lapnak.

Krisjanis Karins, a szintén az EPP-hez tartozó Egység lett kormánypárt politikusa arra a kérdésre, hogy fenyeget-e kelet-nyugati megosztottság az EU-ban, ha megszűnik a Fidesz tagsága az EPP-ben, elmondta, hogy a kilencvenes évek elején ugyan jelentős különbségek voltak a kontinens nyugati és keleti része között, de ma már nincs ilyen megosztottság, és Lettországban már régóta nem tapasztalható ez a megosztottság.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról március 20-án a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal.

CDU: Orbánnak el kell fogadnia a Néppárt közös értékeit

Élőben közvetítették a német CDU (Kereszténydemokrata Unió) Twitter-oldalán és honlapján is a párt hétfői elnökségi ülése után tartott berlini sajtótájékoztatót. Korábban azt írtuk, német sajtóhírek szerint a CDU, az Európai Néppárt legbefolyásosabb tagpártja hétfőn tárgyal arról, milyen álláspontot képvisel majd a Fidesz kizárásának felvetéséről. Paul Ziemiak főtitkár szavai alapján a CDU óvatos és egyelőre kivár.