Mi volt fontosabb vasárnap a Fidesznek, mint a székely autonómia?

Gyöngyösi Márton kellemetlen kérdést tett fel az Országgyűlésben. 

A Jobbik megalakulása óta következetesen kiáll az elszakított nemzetrészek önrendelkezése mellett, - emlékeztetett Gyöngyösi Márton. Hozzátette:

pártja részéről ez nem a szavazatszerzésről szól, hanem belső indíttatásból fakad.

Gyöngyösi: A székelységet a budapesti szavazatvásárlástól és a bukaresti önkénytől is meg kell védeni

Az ellenzéki erő országgyűlési képviselője elmondta: azért tartja fontosnak, hogy ő és pártja képviseltesse magát a székely autonómiáért 2013 óta minden évben megtartott rendezvényen, mert "a Jobbik megalakulása óta a legnagyobb következetességgel képviseli a határon túli magyar közösségek autonómia-ügyét".

Rámutatott: a Jobbik a Székely Szabadság Napján is rendre ott van Marosvásárhelyen a 2013-as első felvonulás óta. 

Ám a demonstráción még soha nem lehetett látni egyetlen fideszes politikust sem, idén is csak az LMP és a Jobbik képviseltette magát. 

Így volt ez idén is, és ezt Göngyösi szavai szerint "nagy dünnyögve" a szervezők is elismerik és helytelenítik. A frakcióvezető rámutatott: a kormánynak Szili Katalin személyében van az autonómiakoncepciók kidolgozásáért felelős biztosa, Potápi Árpád személyében nemzetpolitikai államtitkára, Semjén zsolt személyében pedig a témáért felelős miniszterelnök-helyettese is, mégsem ment el Marosvásárhelyre egyikük sem. 

"Mi volt fontosabb március 10-én ennek a három embernek, mint a székely autonómia?"

Tette fel e kérdést Gyöngyösi. A politikus szerint a távolmaradás valódi oka Orbánék "paktumszagú" nemzetpolitikája, amelynek jegyében a helyi magyar szavazatok biztosításáért cserébe segítenek bejutni nekik a szomszédos országok kormányaiba. 

Erdélyben ezzel jól jár a Fidesz, jól jár az RMDSZ, de jól jár Bukarest is, amely így a nemzetközi közvélemény előtti leplezni tudja soviniszta politikáját. Egyedül a székelyek nem járnak jól

 - mutatott rá Gyöngyösi Márton. 

Láttunk már példát arra, hogy az anyaországiakat uszították a határon túli magyarság ellen, most a határon túliakat fordítják mindenki ellen, aki nem fideszes.

 - mondta a politkus.

Orbán Balázs államtitkár egy félmondattal sem adott magyarázatot a fideszes potentátok távolmaradására, ellenben megtudhattuk tőle, hogy a Jobbik "szavazógépnek tekinti" az elszakított magyarságot. E felháborodott számonkérés után néhány mondattal aztán kifejttete, hogy azért jó külhoni magyarok választójoga, mert "így azok ellen tudnak szavazni, akik elárulták őket, mint önök".