"Vegytiszta neoliberális gazdaságpolitikát folytat a Fidesz"

A rabszolgatörvény után pedig "még az IMF is megnyalná a tíz ujját".

Az LMP és a Jobbik 18 képviselője által beadott törvénymódosítási javaslatról parázs vita alakult ki a bizottság mai ülésén. Az előterjesztőket képviselő Csárdi Antal (LMP) és Ander Balázs (Jobbik) észrevételeit a Fidesz részéről durcás beszólogatások és paternalista fejcsóválás kísérték. A kormánypárti politikusok láthatóan nem érezték valósnak az ellenzéki honatyák konstruktív észrevételeit.

Csárdi és Ander is felhívták a figyelmet arra, hogy végetlenül hibás az az Orbán Viktor által kijelölt gazdaságpolitika, ami az alacsony munkabérekre és a dolgozók kiszolgáltatottságára épít.

Ez szerintük a miniszterelnök által kijelölt "demográfia-központú" politizálásnak is ellentmond, hiszen a kiszámíthatatlan körülményeket teremtő túlóratörvény nem gyermekvállalásra ösztönzi a magyar családokat, hanem

az eddigieknél is intenzívebb elvándorlásra.

Ander Balázs külön kiemelte, hogy a túlórakeret drasztikus megemelése a kereszténydemokrácia alaptéziseivel is szöges ellentétben áll, hiszen az az eszmerendszer határozottan ellenzi a munkavállalók kizsákmányolását.

A jobbikos képviselő kiemelte: ha az Orbán Viktor által korábban meghatározott "három szoba, négy kerék" vízióját a magyar munkavállalók csak nyugaton tudják valóra váltani, akkor "Magyarországon nagyon rossz felé mennek a dolgok".

Ander azt is kifejtette, hogy a Fidesz-kormány azzal, hogy a magyar munkavállalók helyett a multik és a nagytőke oldalára állt,

"vegytiszta neoliberális gazdaságpolitikát folytat", a rabszolgatörvény után pedig "még az IMF is megnyalná a tíz ujját".

Az előterjesztők aggályaira Bányai Gábor, a bizottság fideszes alelnöke replikázott, aki pökhendi módon azzal utasította el az észrevételeket, hogy

az intézkedés csupán azt a 410 ezer munkavállalót érinti, akik kollektív szerződésekkel rendelkeznek.

Szerinte nem szabad szocialisztikus hozzáállást tanúsítani a munka világához, ahol a profit dominál, ezt el kell fogadni és ennek érdekében igenis nyereséghez kell segíteni a vállalkozásokat, amit csak ez a törvény tud garantálni. Hozzátette: a rabszolgatörvény elleni demonstrációkat a Fidesz a kampány részének tekinti, és szerintük ezek "a tüntetésnek álcázott útszéli cselekmények" mindössze az ellenzék gyengeségét mutatják.

Bányai szerint a kormány megkezdte a bérfelzárkóztatást, de ennek kapcsán szerinte nem szabad az európai nívóhoz hasonlítani a magyar fizetéseket, mert az "csak további vitákat szül".

Az ellenzéki felszólalások alatt végig egymás közt poénkodó és beszólogató fideszes képviselők hangadója paternalista hangnemben még annyit fűzött a tömeges elégedetlenséghez:

"Szégyen, hogy idáig süllyedtünk a magyar demokráciában."

Z. Kárpát Dániel, a bizottság jobbikos elnöke a vitában hangsúlyozta:

az Európai Unióban sehol sem valósult meg az az irányelv, ami lehetővé tenné a 416 órányi túlóra bevezetését, hiába hivatkozik erre a Fidesz médiája és internetes trollhadserege.

Ő is hangsúlyozta, hogy a magyar bérszínvonal a régió és Európa szintjén is az utolsók között kullog, hazánk pedig legfeljebb Bulgáriával képes fölvenni a versenyt, igaz, ki tudja még meddig.

A jobbikos képviselő szerint is a parlamenti pártoknak közösen kellene eldöntenie, milyen intézkedésekkel kívánnak javítani a magyar dolgozók helyzetén.

A józan érvek azonban nem használtak, a bizottság kormánypárti többsége végül elutasította a módosító javaslat tárgysorozatba vételét.

A döntést Ander Balázs a következőképpen kommentálta portálunknak:

"A Fidesz képviselői tovább folytatják azt a gyalázatos, nemzetáruló politikát, amivel decemberben már ország-világ előtt lejáratták magukat."

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a kormány a multik mellé állt a dolgozókkal szemben, ez pedig nem fogja előre vinni az országot, európai konvergencia pedig végképp nem lesz belőle.

Z. Kárpát Dániel bizottsági elnök az Alfahírnek úgy fogalmazott, hogy a Fidesz rabszolgatörvényt övező, bolsevik propagandára hajazó hazugságcunamija után nem lepte meg a döntés.

"Magyarországon továbbra is az egyik legbrutálisabb a dolgozók terhelése, ami csak ront az országot fenyegető kivándorlási katasztrófán"

- fogalmazott a Jobbik alelnöke, aki szerint a kormány felelőtlenül jár el a kérdésben és gazdasági árulást követ el az ország ellen.

Deutsch Tamás fenntartja, hogy a magyarok imádnak túlórázni, és " hihetetlen ostobaság ", ha ezt valaki kizsákmányolásnak érzi

Amikor láttam, hogy a Bibó István Szakkollégiumnak sikerült egy európai parlamenti választásokról szóló vitára elrángatnia Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt, nagyon megörültem, hogy végre a kormánypárt szabadszájú tweetjeiről hírhedt brüsszeli káderével vitázhat majd az ellenzék. Aztán láttuk, hogy beszélgetőpartnerei csupán Nedermüller Péterre (Demokratikus Koalíció) és Ujhelyi Istvánra (MSZP) korlátozódnak, ami nem kecsegtetett túl sok izgalommal.