Magasfeszültség - Bemutatjuk az Angus Young élete című könyvet

A rock n’ roll legöregebb kisiskolásának története.

 A Jeff Apter ausztrál író és újságíró jegyezte – magyarul High Voltage - Angus Young élete címmel napvilágot látott – 280 oldalas kötet a 2016. szeptember 20-ai philadelphia buli megidézésével nyit, ami az AC/CD Rock or Bust turnéjának utolsó állomása volt. Egy gyors helyzetjelentés, aztán máris 1963-ban (Angus ekkor 8 éves) találjuk magunkat, amikor is Skóciából Ausztráliába költözik a Young család, és innen már kronológiai sorrendben folytatódik a sztori.

Ahogy pörgetjük az oldalakat, egyaránt bepillantást nyerhetünk a kis Angus kamaszkorába, és idősebb testvérei tevékenységébe, szembesülhetünk azok sikereivel, mindeközben a „kis Albie” zenefanatikussá, és (egyre jobb) gitárossá válásával, majd természetesen az AC/CD megszületésével is megismerkedhetünk.

 A könyv szinte pontosan felét a kezdetetek bemutatása és az 1980-ban tragikus körülmények között elhunyt énekesük, Bon Scott fémjelezte éra felelevenítése tölti ki, azaz nagyságrendekkel részletesebb ennek az időszaknak a tárgyalása, mint az utána következő majd’ négy évtizedé. Utóbbinál előfordul, hogy jó néhány esztendő egyszerűen kiesik a visszaemlékezésekből, tehát kisebb-nagyobb ugrásokkal gördül tovább a sztori.

Amit elég sűrűn színesítenek a – hihetetlenül energikus és csillapíthatatlan sikeréhségű – főhőstől, valamint a zenésztársaktól/kollégáktól, családtagoktól, stúdiós szakemberektől, menedzserektől, újságíróktól, rádiós és tévés személyiségektől, rajongóktól – más könyvekben, vagy a médiában itt-ott már megjelent – beemelt idézetek.
Ezek a másoktól származó és másokról szóló részek nagyban emelik a kötet „élvezeti” értékét, hiszen, egyrészt, a se nem piázó, se nem drogozó Angus köztudottan nem éppen egy szószátyár fazon. Másrészt, magánemberként semmi „érdekes” nincs benne, a mai napig a Gibson SG gitárjaival vagy a felesége társaságában tölti az összes szabadidejét, ergo hatalmas szakadék tátong a színpadi és a színpadon kívüli énje között.

 Ahogy peregnek az évek, évtizedek, több esetben is jóval árnyaltabb képet kapunk egy-egy (akár néhai) tag, vagy zenei szakember habitusáról, mint amennyi (szerintem) a köztudatban él róluk, ami mindenképpen még egy plusz pozitívuma a kellemes és kellemetlen élményeket egyaránt közreadó kiadványnak, amibe egy 16 oldalas – fekete-fehér és színes fotókat tartalmazó – képgaléria is került.

A 15 fejezetre tagolt fő sztori után több blokkban még az utószó, egy Mi történt velük azóta? címet kapott „utánlövés”, a hagyományos köszönetnyilvánítás, illetve egy – dalcímeket is tartalmazó – válogatott diszkográfia, valamint bibliográfia és a tartalomjegyzék került az oldalakra.

A kötet borítójának elég minimalista színvilágát a (még a gerincre is jutó) formalakk alaposan megdobja, a tördelés (jó értelemben vett) szellős, kellemes olvasásérzetet biztosít.

 

 Az ausztrál külvárosi kocsmákból indult és idővel a több tízezres stadionokat megtöltő világhírű hard rock csapattá váló (és a mai napig is ott trónoló) AC/DC eredeti felállásának utolsó tagjának, korunk egyik legnagyobb hatású rockikonjának története nem csak a megszállott rajongók számára kötelezően ajánlott, hanem szinte egy időutazással felérő élmény (is) azoknak, akik szeretik a rock aranykorában történteket megismerni, és újra és újra feleleveníteni.

fejlécfotó: AC/DC Facebook-oldal