Rogán szerint a Fidesz dönt arról, meddig marad a Néppártban

Súlyos fogalomzavarban a propagandaminiszter?

"A Fidesznek addig éri meg az Európai Néppártban maradni, amíg az nem áll át teljes egészében a bevándorláspártiak oldalára"

- mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.   

Rogán Antal hangsúlyozta, a kormánypártnak addig kell a néppárton belül harcolnia Európa megújításáért, amíg van esély arra, hogy annak segítségével olyan európai vezetőket választhatnak, akik képesek a bevándorlás megállítására, valamint a határok és a keresztény kultúra megvédésére. A tárcavezető megjegyezte, úgy látja, most van lehetőség erre.

"A mi célunk végső soron Európa megújítása"

- fogalmazott, majd hozzátette, hogy az európai vezetés - a Fidesz által Brüsszelben feltétel nélkül támogatott, itthon viszont plakátkampányban támadott - Jean-Claude Juncker irányításával kudarcot kudarcra halmozott az elmúlt öt évben. A két legnagyobb kudarcként említette, hogy a britek kiléptek az unióból, a "migránsok, a bevándorlók pedig tömegével bejöttek". Igaz, az utóbbi folyamatban a Fidesz jóval előrébb jár a letelepedésikötvény-biznisz révén, mint Brüsszel, de Rogán Anatl ezzel nyilván nem villogott:

A Jobbik országosan helyreigazítja a Fidesz Soros-plakátjait

A Jobbik országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy míg Brüsszel az utóbbi három évben egyetlen embert sem telepített Magyarországra, addig a kormányzat 86 ezer bevándorlót engedett be.Ha valóban tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van, akkor azt a válsághelyzetet maga a magyar kormány idézte elő - fogalmazott Jakab Péter.

A miniszter megerősítette: a kormány március 15-én - cseppet sem saját döntésükből - véget ért "tájékoztatási kampányában" azért mondták el, milyen titkos tervek lapulnak a brüsszeli fiókokban, mert attól tartanak, hogy ezeket a májusi EP-választás után elő fogják venni (bár konkrét tervekről szó sem volt a nagy "tájékoztatósdi" közepette, csupán Soros György és Juncker vigyorgó fejét nézegethettük, míg az Európai Néppárt meg nem üzente Orbánéknak, hogy ezt talán mégsem kéne).

"Így történt ez az elmúlt években is: a választók előtt nem beszéltek róla, ellenben egyszer csak törvények, intézkedések lettek belőle"

- fogalmazott Rogán Antal, aki bár nem a Fidesz politikájáról beszélt, akár arra is gondolhatott volna, hiszen tavaly áprilisban például még szó sem volt róla, hogy a kormánypárt a magyar munkavállalókat és családokat megnyomorító, a kivándorlást csak még jobban felpörgető rabszolgatörvénnyel fogja megörvendeztetni a választópolgárokat. A Fidesz politikusának persze még véletlenül sem ez, hanem a be nem vezetett és el nem fogadott migránskvóták ugrottak be.

A miniszter rámutatott, azt szeretnék, ha nyílt vita folyna arról, Európa akar-e bevándorlókat. A fideszes politikusnak az már nem volt fontos, hogy Magyarország esetében sem ártana legalább ilyen nyíltsággal beszélni arról, miért ugorhatott meg a kormányzati retorika ellenére ennyire a külföldi betelepülők száma:

2017-re durván megugrott a hazánkba érkezett külföldi bevándorlók száma

Míg a korábbi években rendre 20-26 ezer külföldi állampolgár érkezett Magyarországra, 2017-ben ez a szám kiugróan megemelkedett, 36 453 külföldi állampolgárra - olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisából. Ilyen magas számot utoljára 2008-ban regisztráltak, azóta - mint említettük - folyamatosan 20-26 ezer között volt a hazánkba érkezett külföldi bevándorlók száma.

A Néppártban Rogán szerint sokan úgy kalkulálnak, hogy a bevándorláspárti baloldal szavazatai nélkül Manfred Weber nem lehet az Európai Bizottság elnöke - fejtegette a politikus, aki arra sem tért ki, mennyire kellemetlen helyzetbe hozta a Fidesz saját európai pártcsaládját, akik tényleges kampány helyett kénytelenek lépten-nyomon Orbán Viktor és rablóbandájának botrányai miatt szabadkozni.

A tárcavezető szerint sokszor azt érzik, hogy "nem feltétlenül az eredeti néppárti véleményeket tükrözik" az elhangzó mondatok, álláspontok.

Rogán Antal közölte azt is, a kabinet a következő hetekben a "családvédelmi akciótervre" koncentrál, azzal kapcsolatban jelentet meg olyan hirdetéseket, mint például a világszerte a hűtlenség szimbólumaként számon tartott mémpárost ábrázoló óriásplakát, és a kommunikációjában is az lesz a hangsúlyos. Arról, hogy ez ismét hány száz milliárdjába kerül majd az adófizetőknek, most sem esett szó.

Rogán ugyanakkor mindenkit igyekezett megnyugtatni, a felcsúti rémálomgyár továbbra is megbízhatóan szállítja majd a borzongani vágyó rajongóinak a migránsokról szóló horrorsztorikat, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök politikai álláspontja változatlan.

Megerősítette, a magyar kormányfő továbbra is azt javasolja, hogy

  • a határvédelmi jogok kerüljenek vissza a nemzetállamokhoz az Európai Bizottságtól (jelenleg is ott vannak),
  • a schengeni országok belügyminiszterei együtt döntsenek a migrációs és határvédelmi kérdésekben (minek, ha épp az előbb követelték, hogy a döntési jogkörök maradjanak nemzetállami hatáskörben?),
  • az unió pedig a közös kasszából állja a tagállamok mindenkori határvédelmi költségeinek felét (mindezt azután követelik, hogy a fideszes sivalkodásra a kelet-európai, többek közt magyar uniós agrártámogatások jelentős részét átcsoportosították a migráció által tényleg fenyegetett és közvetlenül sújtott dél-európai államok határvédelmére és a Frontex megerősítésére...).

Amíg ezeket a javaslatokat nem söprik le egyértelműen, addig a Fidesz a Néppárt keretein belül marad - mondta Rogán. Vagy ameddig ki nem zárja őket a pártszövetség többi tagja. Ahogy korábban már írtuk, az erről szóló döntést jövő szerdán vitatja meg az EPP.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Weber minden lehetőséget nyitva hagyott a Fidesz kizárása kapcsán

Az Európai Néppárt (EPP) szerdán vitatja meg azon tagpártjai kezdeményezését, amelyek a Fidesz kizárását kérték, de egyelőre minden lehetőség nyitva áll - közölte Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon szombaton Bukarestben, ahol a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén vett részt.