Ha nem a horvátok és a walesiek legyőzésére készülünk, kint lehetünk az Eb-n

Ha nem a horvátok és a walesiek legyőzésére készülünk, kint lehetünk az Eb-n

Egy év múlva a Puskásban.

Vasárnap este 6-kor a magyar labdarúgó válogatott Európa bajnoki-selejtezőt játszik a vb-ezüstérmes horvátokkal a Groupama Arénában. Ha azt vesszük alapul, hogy Nagyszombaton milyen kiábrándító teljesítménnyel maradt alul a nemzeti válogatott Szlovákia ellen (2-0), nem várható, hogy épp az aranylabdás Luka Modricékat győzné le Marco Rossi legénysége.

Ugyanakkor, ha a magyar szövetséggel és a közmédiával szerződésben állók abbahagynák a hazudozást/mellébeszélést azzal kapcsolatban, hogy a magyar válogatottnak a legkisebb esélye is lenne a szlovák-horvát-walesi trióval szemben, és inkább arról beszélnének, hogy nekünk szintre napra pontosan egy év múlva, 2020. március 26-án lesz az év meccse (Rossi szavaival élve, az életük meccse), majd néhány nap múlva, de mindenképpen március 31-ig, a következő "év meccse", és mi már most azokra az összecsapásokra készülünk, sokkal nagyobb esélyünk lenne a Puskás stadionban Eb-meccset játszani.

Azonban a tegnapi nyilatkozatokból olybá tűnik, maradnak a nagy szavak, meg a porhintés. Pedig az ehhez hasonló kegyelmi időszakok ritkák, éles helyzetben építhet Rossi csapatot, és alkothat meg egy olyan taktikát, amelyet aztán majd az összeválogatott játékosok a pályán is képesek megvalósítani - és nem nemzetközileg magasan jegyzett csapatokkal szemben, hanem reményeink/tippjeink szerint - Skócia, Norvégia és Finnország ellen.

Nosza, itt a lehetőség Szoboszlai Dominik beépítésére, vagy épp a tegnap - egyébként szintén Horvátországgal szemben - elbukó u19-ből való válogatásra. Vagy ha már állandóan az a problémája a magyar futballistáknak (kivéve Szalai Ádám), hogy 3 nap kevés ahhoz, hogy begyakoroljanak egy taktikai elemet, most rendelkezésükre áll egy teljes esztendő.

Ennek oka pedig az, hogy a 31. helyet szereztük meg a Nemzetek ligája (Nl) csoportkörében.

A 2020-as Eb-re a selejtező csoportok első 2 helyezettje jut ki automatikusan (most nem lesz a harmadikoknak esélye, mint 4 évvel ezelőtt). Mi rájuk tippeltünk (zárójelben az Nl-helyezésük):

  • A. csoport: Anglia (1-4.), Csehország (20.)
  • B. csoport: Portugália (1-4.), Szerbia (27.)
  • C. csoport: Hollandia (1-4.), Németország (11.)
  • D. csoport: Svájc(1-4.), Dánia(15.)
  • E. csoport: Horvátország (9.), Szlovákia (21.)
  • F. csoport: Spanyolország (7.), Svédország (16.)
  • G. csoport: Lengyelország (10.), Szlovénia (38.)
  • H. csoport: Franciaország (6.), Törökország (22.)
  • I. csoport: Belgium (5.), Oroszország (17.)
  • J. csoport: Olaszország (8.), Bosznia-Hercegovina (13.)

Némi magyarázat, szerintünk Izlandot Törökország most meg fogja előzni a H-csoportban, a B-ben a szerbek végeznek az ukránok előtt, míg a J-csoportban a bosnyákoknak fog sikerülni az egyenes ágú kijutás (egyébként a végkifejletet tekintve - legalábbis magyar szempontból - ha nem lesz földindulás, változhat is a sorrend).

Ha elfogadjuk a listánkat, akkor nézzük, mit jelent ez az Nl-playoff szempontjából.

A liga

Izland (12.) csoportgyőztesként marad a rájátszásban (a többi 11 ligatag egyenes ágon kijutott). Ahhoz hogy feltöltsék a mezőnyt, a B ligából érkeznek csapatok - a csoportgyőztes marad a saját ligájában, egyébként pedig az Nl összesített rangsora dönt. A vikingek útja Ausztrián (18.), Walesen (19.), és Írországon (23.) keresztül vezet.

B liga

Ukrajna (14.) csoportgyőztesként marad a ligában, viszont már csak Észak-Írország (24.) maradt az itt indult 12 csapatból. A pótlás a C-ből lesz: Bulgária (29.) és Izrael (30.) érkeznek.

C liga

Szerintünk innen az egyik csoportgyőztes, jelesül Szerbia, önerőből kijut az Eb-re, a skót (25.) - így a norvég (26.) - finn (28.) trió mellé a magyar válogatott (31.) érkezik negyediknek.

D liga

Az egyetlen feljutó helyért Grúzia (40.), Észak-Macedónia (41.), Koszovó (42.) és Fehéroroszország (43.) fog megküzdeni.

Mind a 4 liga pótselejtezője két elődöntőből és egy döntőből áll, az egyik ágon a legmagasabban kiemelt fogadja a legalacsonyabbat, a másikon pedig a másodikhoz látogat a harmadik, a döntő helyszínét pedig kisorsolják. Folytatva a matekot: a magyar csapatnak Skóciában kell nyernie, majd akár az új Puskás stadionban meccselhetünk (újra) a norvégokkal az Eb-ért (2020. március 26-31. között).

A lényeg: egy évünk van, hogy a hazugságok/mellébeszélések helyett egy ütőképes csapatot alkossunk, így talán a szurkolók sem fogják hülyének érezni magukat a rendkívül ostoba nyilatkozatok után.

(Címlap- és borítókép: Szoboszlai Dominik küzd a szlovák Marek Hamsíkkal - fotó: MTI)