Hazugság, hogy név nélküli bankkártyát kapnak a menekültek

Hazugság, hogy név nélküli bankkártyát kapnak a menekültek

Nincsenek migránsokat segítő, név nélküli bankkártyák, minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is - jelentette ki Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben. A magyar kormány előszeretettel használja kommunikációjában ezt az álhírt, el is nevezték "migránskártyának" ezeket a bankkártyákat.

A szóvivő a Magyarországon elfogott, az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi magyarországi büntetőeljárására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy a pénzzel előre feltöltött bankkártyákkal a Görögországban már legálisan tartózkodó menekülteket támogatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) által indított program keretében. A kártyát csak Görögországban lehet használni, más országokban nem.

A bankkártyákkal kapcsolatban hozzátette, nincs információjuk arról, hogy az érintett, az Iszlám Állam tagjaként tömeges kivégzésben való részvétellel vádolt szíriai részesült-e, vagy sem ilyen kedvezményben. A kártyák lehetővé teszik tulajdonosuk azonosítását és azt, hogy mikor és hol, valamint hogy mire használták őket - emelte ki a szóvivő.

(MTI nyomán)