"Meg fogjuk szavaztatni a Fideszt, vajon a magyar munkavállalók vagy a bevándorlók oldalán áll-e?"

"Meg fogjuk szavaztatni a Fideszt, vajon a magyar munkavállalók vagy a bevándorlók oldalán áll-e?"

Az ország egyre több pontján okoz problémát a vendégmunkások növekvő száma. A Fidesz szerint ez álprobléma, a Jobbik szerint a valóság. Stummer János "magyar kvótát" vezetne be a magyar munkahelyeken.

Az ország egyre több pontján okoz problémát a vendégmunkások növekvő száma. A Fidesz szerint ez álprobléma, a Jobbik szerint a valóság. Stummer János „magyar kvótát” vezetne be a magyar munkahelyeken.

Minden 10 embernél többet foglalkoztató magyarországi munkáltatót arra kötelezne, hogy 10 munkavállalóból legalább 9 rendelkezzen uniós állampolgársággal, a külföldi dolgozóikat pedig magyarul taníttatná, hogy be tudjanak illeszkedni a többségi társadalomba. Stummer János javaslata egyfajta kvótát jelentene a munkahelyeken, amely az ötletgazda szerint különösen olyan régiókban jelenthet megoldást, ahol egyre súlyosabb problémát jelentenek az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkások.

Belőlük pedig van elég, a statisztikai hivatal adatai szerint tavaly több mint 60 ezer külföldi érkezett munkavállalás céljából az országba: jelentős részük Törökországból, illetve a Távol-Keletről. Ez, a kivándorlás, illetve a válság elmúltával jelentkező konjunktúra mára jelentős munkaerőhiányt okozott nemcsak Magyarországon, de az egész régióban is. És bár a Jobbik már évekkel ezelőtt jelezte, hogy gondot okozhat a külföldi munkaerő beáramlása, a migrációs plakátharc a kormányzat minden erejét lekötötte. Sőt, maga a Fidesz az, amely inkább lehetőséget, mintsem problémát lát a keletről érkező vendégmunkások beáramlásában.

Az utóbbi években régiós szinten is megindult a harc a keleti munkaerőért, így főleg ukránok, beloruszok, szerbek, törökök, de pakisztániak, irániak, sőt, a legújabb hírek szerint már mongol munkavállalók is jönnek, nemcsak hozzánk, de Csehországba, Szlovákiába és Lengyelországba is. A pár évvel ezelőtt még sci-finek beillő folyamat mára annyira felerősödött, hogy lassan napi szinten lehet olvasni épülő konténervárosról, munkásszállónak felújított laktanyáról, tömegével kibérelt, korábban üresen álló falus ingatlanokról.

Titkolja a kormány, kiknek épült a tiszaújvárosi konténerváros | Alfahír

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfőn azzal a szándékkal fordult a kormányzathoz, hogy kiderüljön, kiknek építik a Mol tiszaújvárosi projektjének területén azt a több ezer férőhelyes konténervárost, amelyről a helyiek úgy tudják, 3000 ezer török vendégmunkásnak fog otthont biztosítani.

Kétségkívül, a legnagyobb port a Tiszaújváros mellett épülő konténerváros verte fel, ahol a hírek szerint mintegy 3000 főt tudnak elszállásolni a jövőben. Ide állítólag törökök érkeznek, de írtunk arról is, hogy ukrán munkásokat szállásoltak el egy Vas megyei iskolában, hogy a dunaújvárosi Hankook-nál már olyan sok a vendégmunkás, hogy ukránul tudó magyarokat keresnek a céghez. Majd nem is olyan régen kiderült, hogy Sárváron az együttélés már nem csak a helyi kocsmákban - eufemisztikusan fogalmazva - rejt kihívásokat, de mint egy riportból kiderült, állítólag még a helyi csónakázótóból is kiették a halakat a vendégmunkások.

Bár ez utóbbi inkább pletykaszinten terjedt el, egy-egy településen megjelenő több száz vendégmunkás alaposan felbolygatja a helyiek életét. Nem beszélve arról, hogy a keleti, a hazai viszonyokhoz képest olcsó munkaerő komoly kihívást jelent a helyben dolgozó magyarok számára. Ez akkor is igaz, ha az ország keleti feléről beszélünk, és akkor is, ha mondjuk - a sárvári esetnél maradva - a nyugati feléről van szó, ahol a magyar munkaerő átjár Ausztriába dolgozni, hiszen megfordítva a felállást, ott ő jelenti az olcsó munkaerőt. 

Mindkét esetben rontja a magyar dolgozók lehetőségeit, erősítve ezzel az elvándorlást, hiszen a magyar munkás nyugaton, Bristolban, Londonban vagy a határszélen, Grazban, Bécsben keres munkát, nem pedig itthon - ezt már Stummer János, a Jobbik alelnöke mondta lapunknak, aki szerint mind a plenáris ülésen, mind a Vállalkozásfejlesztési bizottságban úgy utasították el a javaslatát, hogy valódi ellenérvet meg sem próbáltak felhozni ellene.

"Nem győzik a sok vendégmunkást elhelyezni" | Alfahír

Tíz, sőt százezres nagyságrendben dolgoznak már gazdasági bevándorlók Magyarországon. Ukránok, szerbek, mongolok és törökök - akik a magyar nyelvet sem beszélik. Ez a puszta tény "némileg" ellentmond a migránsellenes kormányzati kommunikációnak. Ezzel szemben a Jobbik bevezetné a magyar kvótát a magyar munkahelyek megvédése érdekében.

Mint ismert, a jobbikos politikus még március elején nyújtotta be a törvényjavaslatát, ami szándéka szerint ezt a folyamatot akadályozná meg. A lényege, hogy a Magyarországon termelést folytató, tíz főnél több dolgozót foglalkoztató cég 10 munkavállalójából legalább 9-nek uniós állampolgársággal is rendelkeznie kell, a külföldi dolgozót pedig kötelesek alapfokú szinten megtaníttatni magyarul. 

A kormány részéről Bodó Sándor államtitkár a parlamentben Stummer javaslatára úgy reagált, hogy "a magyar munkaerőpiacot egy kvóta védi, amit a hazai vállalkozások messze nem használnak ki" - igaz, konkrétumot nem mondott a politikus. 

A héten a Vállalkozásfejlesztési bizottság is meghallgatta a jobbikos politikust, akinek a felhozott érveire Szatmáry Kristóf, a bizottság fideszes alelnöke - amellett, hogy "jó szándékú dilettantizmus" jelzővel illetve a javaslatot - azt mondta: "ez egy törpe minoritás, ez egy álprobléma", ami ráadásul nehéz helyzetbe hozza a határon túli magyarokat, akik a hazai cégeknél dolgoznak.

A jobbikos politikus szerint 

"aki Magyarországon dolgozni akar, szerezzen magyar állampolgárságot. Nyitva vannak a kapuk, semmi akadálya az állampolgárság megszerzésének. A Fidesz részéről ez nem érv a javaslatom ellenében. Ez vagy azt jelenti, hogy nem olvasták az előterjesztést, vagy az általuk hozott és általunk támogatott kettős állampolgárságról hozott törvényüket nem ismerik"

A fideszes politikus másik érve viszont az volt, hogy ez a probléma  "egy álprobléma", a hazai cégek "99,9 százalékát nem is érinti"

"Mi nem ezt tapasztaljuk" - folytatja Stummer, aki szerint, amennyiben így lenne, nem lennének olyan hirdetések, amilyeneket országszerte látunk. Ha így lenne, nem lennének olyan beruházások, mint például a tiszaújvárosi. És nem csak ott, egyre több helyről halljuk a panaszt, az ország szinte minden pontjáról - tette hozzá.

"A nyugati társadalmak évek óta ezzel a problémával küzdenek, és ez most hozzánk is megérkezett"

A képviselő szerint nem állja meg a helyét az az érv sem, hogy ezek a munkavállalók mind továbbállnak nyugatra. 

"Ezek az emberek ide érkeznek, és egy jó részük marad is. A vállalatok és a kormány adófizetők pénzén támogatott stratégiai partnerei nem nyugaton folytatott magyar nyelvű kampánnyal akarják hazacsábítani a kivándorolt honfitársainkat, hanem az egyszerűbb utat választják. És ezt megengedi nekik Magyarország kormánya, aki nem is olyan régen még azzal plakátolta ki az országot, hogy aki idejön, az nem veheti el a magyarok munkáját."

A politikus szerint a magyar kormánynak igenis az a dolga, hogy a magyar munkavállalókat, akár a stratégiai partnerekkel szemben is - védje meg.

Stummer János

"Meg fogjuk szavaztatni a Fideszt"

A Fidesz sem a plenáris ülésen, sem a bizottságban nem támogatta a tárgysorozatba-vételt, ám a képviselőtől megtudtuk azt is, hogy "ezzel még nem úszták meg": jövő hét kedden szavazni fog a javaslatról a parlament.

"Meg fogjuk szavaztatni a Fideszt, mit gondol a vendégmunkásokról, és a munkaerő beáramlásáról, hogy a magyar munkavállalók vagy a bevándorlók oldalán áll-e"

A képviselő értékelése szerint a Fideszt lágy részeken találta el a javaslata, hiszen "totális rádiócsendet hirdettek": egy szó sincs a témáról a médiában. "Még csak nem is támadnak a sajtójukban valami hazugsággal" - tette hozzá ironikusan Stummer.

"Kecskeméten is odajöttek, meghallgatták, hogy mit akarok, aztán elmentek"

- mondta a köztévé stábja kapcsán a politikus. 

Mint ismert, a közmédia helyett ezúttal néhány biztonsági őr próbált véleményformálóvá erővé válni, s jelentős beleadással védelmezték a gyár látképét, mivel szerintük a kamerák az épületet veszik. 

Biztonsági őrök zavarták meg a jobbikos Stummer János sajtótájékoztatóját | Alfahír

A hirtelen felbukkanó, és a sajtótájékoztatót félbeszakító biztonsági őrök zavaros magatartását végig vették a kamerák (2:57-től):

A politikus szerint kicsit olyan ma a helyzet, mint 2006 és 2010 között. Akkor felvettük a cigány-magyar együttélés problémáját, ám a kormányzat úgy tett, mintha nem létezne, sőt, letagadta azt.

"Most körülbelül ugyanaz történik. Felvetjük a problémát, adunk egy koherens javaslatot, a kormányzat pedig eltagadja a problémát, nem létezőnek, vagy mint hallottuk, álproblémának nevezi azt. Csak most nem nácinak mondanak bennünket, mint mondjuk 2008-ban, hanem dilettánsnak."

Csakhogy Stummer szerint a Fideszt is ugyanúgy utol fogja érni a valóság, ahogyan annak idején a szocialista-szabaddemokrata kormányokat. Ha azt hallgatja a magyar, hogy a Fidesz szerint nincs itt semmi baj, ez nem probléma, de közben azt látja, hogy a Rákóczi utcában szembejönnek a pakisztániak, vagy épülnek a konténervárosok vagy kettő házzal arrébb lépő albérletben élik a világukat, akkor azért fel fognak nyílni a szemek.

Stummer szerint az is megérne egy komolyabb utánajárást, hogy a vendégmunkásokat kikölcsönző cégeknek vajon mekkora hasznuk van ezekből az emberekből. Azt is tudnunk kéne, hogy ezek a munkaerő-kölcsönző cégek hol és hogyan fizetnek közterheket. Ahogyan egyre jobban belefolyunk a témába, úgy sokasodnak a kérdőjelek - mondta.

"Tudunk arról, hogy sok helyen ugyanazért a munkáért magasabb bért kap az ukrán, a tetejébe fizetett szállást és ellátást is kapnak"

- folytatta a képviselő, aki arra a kérdésre, hogy mennyire életszerű elvárni a külföldi munkaerőt dolgoztató cégektől azt, hogy magyarul tanítsák az alkalmazottait azt mondta:

"Németországban ez egy működő rendszer. Ott, ahol a vendégmunkások évtizedek óta jelen vannak - mint Németországban - ahol a délszláv és török munkavállalók százezrei dolgoznak, ott van egy kialakult rendszer erre".

Stummer szerint a többségi társadalomnak és bizony az államnak igenis erőt kell kifejtenie: ha már itt vannak, akkor integrálnunk kell őket. Hogyan tudod integrálni? Elsősorban a nyelven keresztül"

- fejtette ki a politikus, aki szerint látszik, hogy nagyon rosszul érinti a Fideszt a javaslat, ezért próbálták magyarázni a bizonyítványt. Ha szerintük ez egy nüansznyi probléma - folytatta Stummer - akkor miért nem szavazzák meg? Hiszen az eddigi politikájuk pont arról szólt, hogy nem engedünk be ide senkit". 

"A javaslatom betalált, érzik is, nehezen tudnak ezzel mit kezdeni. Meglátjuk, jövő héten mit találnak ki. Mi viszont folytatjuk a munkánkat, nem állunk meg itt."