Már a magyar emberek pénztárcáját is fenyegeti az éghajlatváltozás az LMP szerint

Már a magyar emberek pénztárcáját is fenyegeti az éghajlatváltozás az LMP szerint

A kormányt ostorozta fővárosi sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, amiért hiába jelezték többször, a kabinet eddig nem tett szinte semmit, hogy enyhítse a klímaváltozás káros hatásait. Az LMP frakcióvezető-helyettese az MTI beszámolója alapján az egyre gyakrabban jelentkező aszályokat is ezekhez a következményekhez sorolta. Az aszályok káros hatásait szerinte a magyar társadalom az árak jelentős emelkedésében fog megtapasztalni.

Az ellenzéki párt szerint a legfontosabb megelőző feladat a mezőgazdaság alkalmazkodási képességének növelése lenne. Ennek érdekében az agrártámogatásokat átirányítanák a jó környezeti és élelmiszerminőséget biztosító termesztéstechnológiák ösztönzésére. Emellett gyors lépéseket tennének a vízvisszatartásra épülő vízgazdálkodás érdekében is. A cél a stratégiai vízkészlet maximális védelme, a vízzel való takarékosság és a "vízlábnyom" csökkentése.

Schmuck Erzsébet kiemelte: az elmúlt másfél hónapban feleannyi csapadék esett Magyarországon, mint a sokévi átlag, ilyen vízhiányos állapotra az elmúlt húsz évben nem volt példa. Elmondta: a szakemberek szerint a szántóföldi növények közül az őszi búza és a repce van a legnagyobb veszélyben, emellett a zöldborsó, a mák, az olajretek, a spenót, a vöröshagyma, valamint a gyökérzöldségfélék vetését és kelését is veszélyezteti az aszály.