Csattanós válasz a Fidesznek: „a párt és a nép nem ugyanaz, a kommunizmusnak vége”

Csattanós válasz a Fidesznek: „a párt és a nép nem ugyanaz, a kommunizmusnak vége”

Gyöngyösi Márton üzent a Manfred Webert bíráló Varga Judit államtitkárnak.

Bár Magyarországon kevésbé elterjedt és divatos közösségi platform a Twitter, ugyanakkor egyre hangsúlyosabb színtere a magyarországi politikai kommunikációnak is. Politikusok, állami tisztségviselők, szakértők és újságírók mondhatnak véleményt, vitázhatnak, vagy éppen szúrhatnak oda egymásnak aktuálpolitikai témákban. Kovács Zoltán, az Orbán-kormány nemzetközi szóvivője is a Twitteren szokta védeni a mundér becsületét, illetve képviselni a kormányzati narratívát, de az ellenzéki politikusok között is bőven találunk aktív Twitter-felhasználókat. A legfrissebb pengeváltásra Varga Juditnak, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárának bejegyzése miatt került sor, amit Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője és EP-listavezetője válaszolt meg.

Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének és csúcsjelöltjének pénteki esti kijelentése nem kis felzúdulást okozott a kormánypárti berkekben. Kérdésre a német közszolgálati ZDF televíziós csatorna műsorában kijelentette,

ha a Fidesz szavazatai kellenének ahhoz, hogy megszerezze az Európai Bizottság elnöki pozícióját, akkor nem fogadja el a hivatalt.

Weber indokként úgy fogalmazott, nem akar a jobb oldal által megválasztva lenni, a közepet akarja képviselni.

„Ha Európa jövőjéről van szó, akkor világossá akarom tenni, hogy a közép a domináns. Nem a baloldali szélsőségek, a kommunisták, és nem a jobboldali szélsőségek, a nacionalisták”

- szögezte le.

A Fideszben azonnal reagáltak Weber szavaira, és egyenesen azzal vádolták meg a Néppárt csúcsjelöltjét, hogy megsértette a magyar választókat. Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár a közösségi platformjain intézett válaszreakciót, és azt írta:

„Az ilyen nyilatkozat megengedhetetlen. Manfred Weber vérig sértette a magyar választókat, akik Európa többi polgárához hasonlóan egy demokratikus választás során fognak képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe. Ismét bebizonyosodott, hogy Weber a bevándorláspárti baloldal túszává vált.”

Webert már korábban is heves támadás érte a magyar kormányoldal részéről. Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája a néppárti politikust budapesti látogatása után egyszerűen csak „farizeus szarjankónak” nevezte.

„Éppen nagy levegőt vettem, hogy megírom Weber otthoni »keménykedését«, de a 888-on Pörge Béla kolléga megelőzött. Amúgy Weber tegnapi, budapesti látogatásának egyetlen igazi, őszinte, nem maníros, nem hazug pillanata volt, az az egyetlen pillanat, amihez Webernek nem volt köze: amikor levitte a szél a fejéről a kipát a zsinagóga kertjében. Hja kérem, a Jóisten sem tudja elviselni a farizeus szarjankókat!”

- írta Bayer a blogján.

Ezután Varga Judit „bevándorláspárti” vádaskodása már jóval kifinomultabb, a számonkérését azonban gyengíti, hogy a Fidesz berkein belül, Weber irányába tömegével születtek Bayer kijelentéseihez hasonló vállalhatatlan sértegetések.

Ennek ellenére az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár a Twitteren is megosztotta a Webert elítélő nyilatkozatát, amire válasz is érkezett a Jobbik politikusától, Gyöngyösi Mártontól.Varga Judit azt írta:

„Manfred Weber azt mondta, hogy ha csak Fidesz szavazataival lehet a Bizottság elnöke, akkor nem fogadná el a mandátumát. Ezzel a kijelentéssel megsértette a magyar választókat, akik más európai polgárokhoz hasonlóan, demokratikus választások útján küldenek képviselőket az EP-be.”

Gyöngyösi Márton az államtitkár bejegyezésére reagált és odaszúrta:

„Amikor a legközelebbi szövetségesei és barátai hátat fordítanak, ideje megállni és gondolkodni. A probléma a Fidesz és Orbán, valamint a demokrácia lebontása, nem más. És nem, a párt és a nép nem ugyanaz, a kommunizmusnak vége.”

Mint ismert, a Fidesz tagságát március 20-án függesztette fel az Európai Néppárt közgyűlése, amit 13 tagpárt kezdeményezett. Brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor már önfelfüggesztésként kommunikálta pártja háttérbe szorítását a pártcsaládon belül, ugyanakkor azt mondta,

továbbra is Manfred Webert támogatják néppárti jelöltként az Európai Bizottság élére.

Weber egyébként a Fidesz önfelfüggesztési legendájára a Népszavának egy villáminterjúban leszögezte:

„A felfüggesztés azt jelenti, hogy minden jogodat elveszíted a párt testületeiben. Ez volt a politikai gyűlés világos döntése.”

A Néppárt csúcsjelöltje hozzátette, nem tudja befolyásolni azt, hogy ezt ki hogyan kommunikálja, „mindenki úgy magyarázza, ahogy akarja”.