Tudta? Brüsszelben már nem tekintik értéknek a megszületendő gyermeket, mert jönnek a robotok

Tudta? Brüsszelben már nem tekintik értéknek a megszületendő gyermeket, mert jönnek a robotok

Kedden tartják az utolsó parlamenti ülésnapot az EP-választások előtt, és a napirend előtti felszólalásokból egyértelművé vált, a Fidesz is nagyon elfáradt már – a kormánypárti politikusok a parlamenti viták, értelmes párbeszédek helyett inkább ijesztgetnének már a lakossági fórumokon.

Korózs Lajos (MSZP) felszólalásában a megváltozott munkaképességűek helyzetével foglalkozott, és arra figyelmeztetett, hogy miközben az ellátottak egészségügyi helyzete nem változott, mégis csökkent a jövedelmük. Beszámolt olyan esetekről, amikor 120 ezerről alig 37 ezerre csökkent a rehabilitációs díj, illetve az új szabályozások eredményeként 180 ezerrel csökkent a rokkantsági ellátásban részesülők száma. A szocialista politikus úgy látja, annak eldöntése, hogy kit lehet rehabilitáltnak tekinteni, ad hoc jellegű.

Rétvári Bence államtitkár a munka oldaláról fogta meg a dolgot, mint mondta, ma a rehabilitációs kártyának köszönhetően ma már 32 ezren dolgoznak, egyébként pedig idén 42 milliárdot fordít erre a célra a kormány.

A DK-s Gréczy Zsolt az Európai Egyesült Államokkal foglalkozott napirend előttijében, úgy fogalmazott, az EU a szorosabb integráció felé tart, a kérdés az, hogy kimaradunk belőle, vagy sem. A Gyurcsány-párt vélemény szerint csak így lehet az EU versenyképes Kínával és az Egyesült Államokkal. A néppárti vitával kapcsolatban megállapította: „a Fidesz és az Orbán-kormány nem ott ül, ahol a nagyok esznek, hanem a macska asztalnál”.

Megismételte, a DK európai családi pótlékot, európai minimálbért, európai minimálnyugdíjat akar, amelyeknek a forrásának az európai multiadót jelölte meg a politikus.

Dömötör Csaba propaganda-államtitkár válaszában egy a magyar történelem egészén végighúzódó küzdelemről beszélt, amely arról szól, hogy kik hozzák meg a magyarokról szóló döntéseket. Valamiért elmondta azt is, hogy évszázadok óta küzdünk a függetlenségért. Aztán a kormánypárti megmondó ember eljutott odáig, hogy Brüsszel kapcsán elmondta, sokan vannak arrafelé, akik szerint a megszületendő gyermek nem is érték, mert úgy is jönnek a robotok. (Jajj! - a szerk.)

Mellár Tamás (Párbeszéd) és Orbán Balázs a KSH-ról vitatkoztak, az előbbi szerint a Statisztikai Hivatal nem a valóságot mutatja, és ezért is hagyják el az alkalmazottak, utóbbi szerint viszont de, és Mellár Tamás csak sportot űz a volt munkahelyének támadásából. Mondjuk az azért sokatmondó, hogy például a nők helyzetével kapcsolatos KSH-jelentés a cenzúra áldozat lett, és nem jelent meg.

Az LMP EP-képviselőjelöltje és társelnöke arról beszélt, hogy a pártja a multik Európája helyett az emberek Európáját építené, amihez korlátok közé kell szorítani a multikat, és érvényesülnie kell a szennyező fizet elvének. Demeter Márta hangsúlyozta, fel kell számolni az adóparadicsomokat, és adózásra kell kötelezni a multikat, miközben pedig a hazai kkv-kat támogatni kell.

Kiemelte, hogy el kell fogadni az EU-s klímatervet, és emlékeztette a kormányt arra is, hogy az EU 7 legszegényebb régiójából 4 Magyarországon található.

Az illegális migráció ellen fel kell lépni, ennek nemzeti hatáskörben kell maradnia, és minden országnak joga van eldönteni, hogy kivel akar együtt élni – mutatta be Demeter Márta az LMP EP-programját, hozzátéve: a migráció kiváltó okait végre fenntartható módon kellene megoldani. Leszögezte azt is, hogy a következő EU-s költségvetésben elsődleges szempontként az európai emberek biztonsága kell, hogy megjelenjen.

A kormány nevében válaszoló Cseresnyés Péter államtitkár szerint Demeter Márta kedden vörösből zöld ruhába öltözött – amit azzal magyarázott, hogy korábbi felszólalásában a multik magatartását támadta, és ezek szerint az, aki a Orbán Viktor stratégia partnereit kritizálja, az vörös. Az LMP-s klímaváltozással kapcsolatos kijelentései kapcsán arról beszélt, hogy „majdnem vészhelyzetet” festett le, egyébként pedig Magyarország a világ károsanyag-kibocsátásának mindössze a 0,13 százalékárt felelős, és annyira környezettudatos a kormány, hogy nálunk van a legtöbb elektromos autó...

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője szerint a májusi EP-választások tétje, megengedjük-e, hogy kivezessék hazánkat az európai országok közösségből, és egy bérrabszolgaságon alapuló feudális rendszert építsenek ki. Szerinte a néppárti vita pontosan bemutatta, mi vár hazánkra, ha folytatódik a Fidesz politikája.

A Jobbik frakcióvezetője arról is beszélt, hogy partnerek és szövetségesek nélkül maradt a kormánypárt Brüsszelben, miközben a XXI. századi politika nem a bezárkózásról, hanem a nemzeti ügyek érvényre juttatásáról szól. Az elszigetelődés az érdekérvényesítést gyengíti – fogalmazott, hozzátéve: hogy pont ebben az időszakban döntenek az EU jövőjéről. Gyöngyösi Márton beszélt a tervekről is: a Jobbik konkrét tettekkel lépne fel a migrációval szemben, miközben az Orbán-kormány 86 ezer migránst engedett be az elmúlt években, valamint szakítana az elvándorlást generáló neoliberális gazdasági politikával is.

Orbán Balázs államtitkár jobb híján arról beszélt, hogy a Jobbik 2014-es EP-programjában az szerepelt, hogy ki kell lépni az EU-ból (ami egyébként nem igaz -  a szerk.).