Nem árulja el a Miniszterelnökség, hogy hány lakást vásároltak fel a kínaiak négy év alatt

Nem árulja el a Miniszterelnökség, hogy hány lakást vásároltak fel a kínaiak négy év alatt

Ők sem tudnak a folyamatokról, vagy titkolózni próbálnak?

"A külföldi állampolgárok tulajdonszerzésének aránya a magyar állampolgárok tulajdonszerzéséhez viszonyítva rendkívül alacsony volt."

Összesen ennyit írt a Miniszterelnökség államtitkára azzal kapcsolatban, hogy hány ingatlant vásároltak meg Magyarországon négy év alatt kínai állampolgárok. Orbán Balázs szerint "erős jogi garanciarendszer szabályozza" a külföldiek ingatlanszerzését, azt ugyanis csak akkor engedélyezi a kormányhivatal, ha az adásvétel ellen nem emelt kifogást az Országos Rendőr-főkapitányság, a Bevándorlási Hivatal és az érintett település polgármestere sem.

Az írásbeli kérdés benyújtója, Lukács László György ugyanakkor konkrét számokat szeretett volna megtudni. A jobbikos politikus az Alfahírnek azt mondta:

"Egyre több külföldi van itt, dugig vagyunk vendégmunkásokkal, miközben az megy, hogy Magyarországon senki senkinek nem veheti el a munkáját, a magyar kultúrát senki nem változtathatja meg."

Ugyanakkor az március elején már kiderült, hogy 2018-ban több mint 3500 ingatlant vásároltak külföldiek Magyarországon, a lakások kétharmadát Budapesten vették meg. Lukács László György szerint az, hogy most nem kapta meg a kért adatokat vagy azt jelenti, hogy a Miniszterelnökség sem tud a piaci folyamatokról, vagy titkolózni próbálnak.