Veszélyessé vált a csepregi tó gátja

Veszélyessé vált a csepregi tó gátja

A terület osztrák tulajdonosa nem fordít kellő forrást a tó környékének ápolására.

A Bene-hegyi tó környéke Csepreg fontos turisztikai látványossága lehetne. Az egykor mocsaras terület lecsapolása után, a rendszerváltás idején épült víztározó a 2000-es évek elején egy osztrák üzletember kezébe került.

Az utóbbi időben számos probléma miatt került szóba helyi szinten a tó környéke. A csepregi lakosok szerint a hatályos környezetvédelmi jogszabályokat nem tartja be az osztrák tulajdonos. A víztározó rendszer felső részét ki kellene tisztítani, mivel a hanyag karbantartás miatt rendkívül iszapos.

Ám, ennél súlyosabb probléma is aggasztja a környékbelieket, ugyanis az utóbbi időben a víztározó gátja rendkívül rossz állapotba került, amely nagy veszéllyel fenyegetheti Csepreg lakosságát és a kirándulókat.

.

Varga Dániel, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője az utóbbi években több alkalommal is felvetette a város képviselő-testülete előtt, hogy mihamarabb kezdeni kellene valamit a gáttal, elkerülve egy esetleges katasztrófát.

„A tónak a gátja, rendkívül rossz állapotba van… Több helyen be van szakadva, ráadásul nem szabályozzák a víz szintjét sem, amelynek köszönhetően számos helyen beomlott a partoldal is, ezzel veszélyeztetve a part menti közlekedést”

– tette hozzá Varga Dániel.

Varga kiemelte, hogy a tó körül lévő földút egyes részein folyamatosan omlik be a víztározóba. A képviselő a probléma megoldása céljából több alkalommal is felszólalt, ám a tulajdonos hozzáállása miatt érdemi megoldás még nem született.

"A legjobb az lenne, ha a "kedves sógor" végre érdemben foglalkozna a tó és környezete állagmegóvásával és az érintett szakaszokat feltöltené, valamint ott funkcióját tekintve, megfelelő kövezést alakítana ki, ami megállítja a partoldal további omlását"

 – hangsúlyozta Varga.

A helyi telektulajdonosok szerint, ha a tó hanyatlását meggátolná az önkormányzat akkor a környék legfelkapottabb turisztikai látványossága lehetne a Bene-hegyi víztározó környéke.