Egyéni vagy kis családi vállalkozóként a lakása egyben székhelye is? Akkor intsen búcsút a CSOK-nak!

Egyéni vagy kis családi vállalkozóként a lakása egyben székhelye is? Akkor intsen búcsút a CSOK-nak!

Nem igényelhető CSOK olyan ingatlanra, amely egyúttal vállalkozás (ide értve az egyéni vállalkozót is) székhelyéül is szolgál. A kis családi szolgáltató cégek azonban rendszerint ilyenek.

A 24.hu hívja fel a figyelmet, hogy olvasójuk lakásának bővítéshez, felújításhoz igényelt CSOK-ot, amit a bank azzal utasított el, hogy az igénylőnek egyéni vállalkozóként oda van bejegyezve a vállalkozási székhely is. Csakhogy a szabályozás szerint abban a lakásban, amire CSOK-ot vesznek fel, 10 évig nem lehet bejelentve vállalkozás székhelye.

A portál megkereste az illetékes Pénzügyminisztériumot (PM) és a Magyar Államkincstárat is, akik – mint írják – nem reagáltak. az Erste, az OTP, a CIB, a Raiffeisen és az MKB azonban válaszában megerősítette:

CSOK és vállalkozási székhely ugyanazon az ingatlanon nem fér össze.

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet és a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet szerint is

ha a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével érintett lakást (…) a lakáscéltól eltérően hasznosítják, a támogatott személy (…) köteles a családi otthonteremtési kedvezmény folyósított összegét a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni.

A lap azt írja, a PM elődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása korábban megerősítette, hogy ha a támogatás alapjául szolgáló lakást vállalkozási tevékenységre használják, oda vállalkozás székhelyét jegyzik be, az lakáscéltól eltérő hasznosításnak minősül, ezért ilyen ingatlan CSOK-támogatással nem finanszírozható.

Nyilván nem cél a vállalkozói székhelyek megvásárlásának támogatása, azonban a szabályozás így azok tömegét is sújtja, akik kényszervállalkozóként működnek, esetleg vállalkozásuk tevékenysége, forgalma, mérete nem indokolja vagy nem teszi lehetővé, hogy a tulajdonos/ügyvezető lakásán kívül más székhelyet vásároljon vagy béreljen.