Van pénz: kétmilliárd forintból építünk templomot Mexikóban

Van pénz: kétmilliárd forintból építünk templomot Mexikóban

Kétmilliárd forintot ad a magyar kormány két mexikói katolikus templom újjáépítésére, erről a távirati iroda írt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Graciela Márquez Colin gazdasági miniszter keddi, mexikói találkozója után.

A magyar kormány 2015-ben indította el a déli nyitás politikáját, amelynek hangsúlya a gyorsan növekvő gazdaságú latin-amerikai országokkal történő együttműködésen van - mondta Szijjártó telefonon az MTI-nek.

Mexikó azért is fontos Magyarországnak, mert a világ második legnagyobb katolikus országa. Ez fontos kapocs az ezer éve keresztény Magyarországnak - mondta a miniszter.

Felidézte, hogy 2017-ben súlyos földrengés pusztított Mexikóban, amely komoly károkat tett a templomokban is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy megállapodást ír alá még kedden Alejandra Fausto kulturális miniszterrel két katolikus templom felújításának kétmilliárd forintos támogatásáról.

Az egyik egy vidéki kolostor, a másik pedig a Jézus Szíve templom Mexikóváros központjában. Az utóbbinak több magyar művészeti vonatkozása van, ablakainak festett üvegei például magyar szenteket ábrázolnak - mondta Szijjártó Péter.

Mindeközben az Országos Széchényi Könyvtárat 640 millió forintos hiány miatt fenyegeti összeomlás, az SMA-s betegek egy része pedig állami támogatás híján életmentő gyógyszer nélkül várja a sorsát.