Bayer Zsoltnak fizetnie kell azért, mert gecinek nevezte Vona Gábort

Bayer Zsoltnak fizetnie kell azért, mert gecinek nevezte Vona Gábort

Így döntött a Kúria.

A Kúria ítéletéről az Index számolt: a testület helyben hagyta a másodfokú, jogerős ítéletet, amely szerint Bayer Zsoltnak 300 ezer forint sérelemdíj (plusz perköltség) megfizetése mellett nyilvánosan bocsánatot kell kérnie Vona Gábortól, akit 2016 decemberében a blogján gecinek és szarnak nevezett. További fellebbezésnek és felülvizsgálatnak nincs helye a személyiségi jog megsértése miatt indított ügyben.

A tanács egyébként egész jól megfejtette a kormánypárti publicista, az 5-ös számú fideszes párttagkönyvvel rendelkező Bayer működési elvét, ám megállapította: az „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet.

Egyébként Baka András tanácselnök példátlannak nevezte, hogy a magyar közbeszédben valakit gecinek és szarnak nevezzenek.

Érdekes, és fontos momentum, hogy Bayer Zsolt még jóval az O1G előtt, a 2016-os kvótanépszavazás után használta azokat a kifejezéseket, "amelyek bizonyos rétegeken kívül nem elfogadhatóak". A publicistát az rázta meg, hogy a Jobbik korábbi elnöke az érvénytelen népszavazás után lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, olyan európai politikusok példáját megidézve, mint David Cameron, brit és Matteo Renzi, olasz kormányfő.

Orbán nem ilyen. De Bayer sem.