Lángokban a Notre Dame - sikerült megmenteni a szerkezetet és a tornyokat

Lángokban a Notre Dame - sikerült megmenteni a szerkezetet és a tornyokat
  • A tüzet 18:50-kor jelentették
  • A tűzoltók 10 percen belül már a helyszínen voltak
  • Kezdetben 93 méteres magasságban égett a szerkezet
  • Személyi sérülés nem történt
  • Este fél 9-re már 400 tűzoltó oltotta a tüzet
  • A tűz pontos oka nem ismert, de valószínűleg a renoválással kapcsolatos
  • Azt a tűzoltók már az elején hangsúlyozták, a Notre Dame tetőszerkezete le fog égni
  • A főtorony (Huszár torony) összedőlt
  • A lángok elérték az egyik harangtornyot is
  • este 11 óra után végre egy jó hír: sikerült megmenteni a székesegyház szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól
  • A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt nyomozást indított

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame székesegyház szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól. Egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során - közölte hétfőn késő este a francia tűzoltóság egyik vezetője.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni, még ha a csatát teljesen nem is nyertük meg" – jelentette ki este 11 után tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint borzasztó dráma zajlott le hétfőn este a Notre-Dame-nál. Mint mondta, még a következő órák is nehezek lesznek. Az Index szerint megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját. „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot" – jelentette ki, ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Hívők imádkoznak a lángoló katedrális közelében:

"Minden lángokban áll, semmi fog maradni a födémből"

- ezt mondta André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője, aki szerint a tűz a 19. és a 13. századi födémet rongálta meg.

Finot ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében.

A tűzoltóság szerint az elkövetkező egy-másfél óra lesz sorsdöntő abból a szempontból, hogy sikerül-e megfékezni a Notre Dame székesegyházban pusztító tüzet.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Az északi harangtorony összeomlásának megakadályozására összpontosítják erőfeszítéseiket a tűzoltók, miután a felújítás alatt álló katedrális huszártornya és födémszerkezete már odalett a hétfő este felcsapó tűzben.

Kora este csaptak fel a lángok

Tűz ütött ki hétfőn a párizsi Notre Dame székesegyházban a tűzoltóság tájékoztatása szerint, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, az épület felett hatalmas füstfelhő látható.

BREAKING NEWS: Notre Dame Cathedral in Paris on fire, live stream

The historic Notre Dame Cathedral in Paris has caught fire, police said Monday. A collection of dramatic videos and photos spread through social media showing the roof and spire of the nearly 900-year-old cathedral engulfed in flames and massive amounts of smoke billowing up from its roof.

 

A BBC arról ír, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.

A rendőrség kiürítette a környéket, de a Twittert már elözönlötték az épület lángolásáról készült videók. Helyi tudósítók szerint sokan autók tetejére állva próbálják megörökíteni a katasztrófát, a hatóságoknak pedig kihívást jelent, hogy a kíváncsiskodó embereket, akik videóznak, fotóznak, távol tartsák az épülettől

Azt, hogy nem szándékos gyújtogatás, hanem baleset történt több francia hírforrás is megerősítette.

Emmanuel Macron az esetre hivatkozva lemondta az estére tervezett beszédét, amit a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna. Az elnök és Párizs polgármestere, Anne Hidalgo egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet. Macron nem sokkal később az alábbiakat írta twitterén:

"Lángokban a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet zaklatott. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket." 

Donald Trump amerikai elnök pedig azt üzente, hogy "Szörnyű látvány a lángokban álló katedrális. Talán repülő vízszállító tankereket kellene bevetni. Gyors cselekvésre van szükség".

Hiába a tűzoltók gyors reagálása, a székesegyház szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni.

A közösségi médiában terjedő videókon látható, ahogy a katedrális főtornya nem sokkal este nyolc óra előtt már le is dőlt, a tető egy része beszakadt:

A 850 éves épület felújítását már egy ideje sürgette a katolikus egyház, ugyanis nagyobb repedéseket fedeztek fel rajta, egyes elemeit fával kellett pótolni, mert félő volt, hogy rászakad a járókelőkre. Az 1163 és 1320 között épült Notre Dame a francia forradalom idején egyszer már majdnem teljesen elpusztult, ám az eredeti tervek alapján sikerült újjáépíteni 1845 és 1878 között.

A Notre Dame Párizs egyik leghíresebb attrakciója, évente 13 millió látogatót vonz.