Ma eldőlhet, ki követi az elnöki székben Gruevszki Áder Jánosát

Ma eldőlhet, ki követi az elnöki székben Gruevszki Áder Jánosát

Elnökválasztás Észak-Macedóniában. 

Egyelőre eseménytelenül zajlik a február óta a görögökkel kötött egyezmény értelmében hivatalosan Észak-Macedóniának hívott balkáni államban.  

A választási bizottság adatai szerint délelőtt alacsony volt a részvételi arány. 

A választási bizottság közlése szerint 13 óráig a szavazásra jogosultak 20,45 százaléka járult az urnák elé, ami alacsony részvételi aránynak számít. 

Az 1,8 millió szavazásra jogosult állampolgár 19 óráig adhatja le voksát. Az első, nem hivatalos előzetes eredmények 22 óra után várhatóak.

Gjorge Ivanov tíz éven át, két cikluson keresztül töltötte be az államfői posztot.

A korrupciós ügyeibe belebukott, majd elítélt, tavaly novemberben kétes körülmények között Magyarországra szöktetett Nikola Gruevszki volt miniszterelnök leghűségesebb, legengedelmesebb hívei közé tartozik..

A kormányfő és emberei elleni eljárásokat minden eszközzel igyekezett hátráltatni, 2017-es választási bukásuk után jó ideig vonakodott kormányalakításra felkérni a győztes szociáldemokrata jelöltet. 

Jóbarátból kínos társaság - egy ember, aki kellemetlen heteket okozhat Orbán Viktornak

Új nevet kell megtanulnia a magyar belpolitikát (és nem csak a NER-sajtót) követő polgárnak. Nikola Gruevszki kisebb diplomáciai botrányt okozva ugyanis lelépett a börtönbüntetése elől, és jó barátjához, Orbán Viktorhoz menekült. Az idén 48 éves Nikola Gruevszki fiatal kora ellenére régi motoros a macedón belpolitikában, karrierjét mégis az üzleti életben kezdte.

Ivanov mandátuma május 12-én lejár, posztjára pedig három pályázó is van.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) Sztevo Pendarovszkit, a NATO-csatlakozás főtárgyalóját, Gruevszki pártja, a jobboldali a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) Gordana Sziljanovszka-Davkova egyetemi tanárt, míg a Besa nevű ellenzéki albán kisebbségi párt a független Blerim Rekát indította az elnökválasztási versenyben. 

A korrupciós ügyeibe belebukott VMRO-nak mentőövet jelentett a Görögországgal kötött, közel három évtizedes vitát lezáró megállapodás, malenyke értelmében a délszláv országot február óta Észak-Macedóniának hívják. A macedónok egy részének nemzeti büszkeségét természetesen sérti, hogy déli szomszédjuk szőrszálhasogatása (Görögország egyik tartományát Makedóniának hívják, ezért nem volt hajlandó 27 esztendőn át elismerni a hasonló nevű államot) miatt meg kellett változtatniuk hazájuk nevét. A jobboldali jelölt kampányának egyik legfontosabb üzenete, hogy elutasítja ezt az egyezményt, plakátjain továbbra is a "Macedónia" kifejezést használja.  

Az előzetes közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerül majd megszereznie a szavazatok több mint felét, ezért két hét múlva, május 5-én második fordulót tartanak, amelyen már csak a legtöbb szavazatot összegyűjtő két jelölt indul.