Hét pártra már biztos szavazhatunk az EP-választáson

Hét pártra már biztos szavazhatunk az EP-választáson

Bár a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 25 pártot vett nyilvántartásba, közülük csak 22 párt, illetve pártszövetség kérte ki az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a támogató ajánlások gyűjtéséhez. Közülük hét - a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK - már leadta a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, és az NVB már nyilvántartásba is vette a listájukat, így ezek biztosan szerepelnek majd a szavazólapon.

Az NVB által a választásra nyilvántartásba vett pártok közül több is bejelentette, hogy mégsem indul a választáson, így tucatnyi párt maradt versenyben, amelyek aktivistái még dolgoznak azért, hogy kedd délután 16 óráig, a határidő lejártáig összegyűjtsék és leadják a listaállításhoz - és így a szavazólapra kerüléshez szükséges - 20 ezer érvényes ajánlást.

A határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a Nemzeti Választási Bizottság már nem fogadhatja el. Az ajánlásokat a bizottság mellett működő NVI-nek kell ellenőriznie.