Vallási fanatikusok követhették el a Sri Lanka-i merényleteket, hét terroristát elfogtak

Vallási fanatikusok követhették el a Sri Lanka-i merényleteket, hét terroristát elfogtak

Hogy milyen vallás szélsőségesei voltak a tettesek, azt még nem árulták el. 

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette - közölték a Srí Lanka-i hatóságok.

A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét.

Ruvan Vidzsevardena Srí Lanka-i védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján

a merényleteket vallási szélsőségesek által elkövetetett terrorcselekményeknek nevezte.

Hozzátette, hogy a nyolc robbantás nagy része vélhetően öngyilkos merénylet volt. Hogy milyen vallás elvakult követői követték el a vérengzést, azt egyelőre nem árulták el, egyelőre pedig egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadásokat. Ám a szigetországban nem az az első keresztényellenes támadás.

Csak a tavalyi évben 86 olyan esetet számoltak össze, amelyben a keresztényeket hátrányosan megkülönböztették, fenyegették vagy erőszakot követtek el ellenük.

Az atrocitások elkövetői nagy többségében szélsőséges buddhisták voltak, akik egyébként az ország muszlim kisebbségi közössége ellen is rendszeresen uszítanak. 

Sri Lanka lakosságának 70 százaléka buddhista, 12,6 százaléka hindu, mintegy 10 százaléka muszlim, 7,6 százaléka pedig keresztény. 

A Srí Lanka több pontján katolikus templomok és szállodák ellen végrehajtott robbantásokban már 207-en vesztették életüket, további 450-en pedig megsebesültek. Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is.

Templomokat és szállodákat robbantottak Srí Lankán - már 200 felett a halálos áldozatok száma

Cikkünk folyamatosan frissül. Három katolikus templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak -jelentette a helyi média. Órákkal később újabb robbantást jelentettek a főváros egyik peremkerületéről, Dehivelából, ahol egy szállodai robbantás során legkevesebb két ember halt meg.