Templomokat és szállodákat robbantottak Srí Lankán - már 200 felett a halálos áldozatok száma

Templomokat és szállodákat robbantottak Srí Lankán - már 200 felett a halálos áldozatok száma

Cikkünk folyamatosan frissül.

Három katolikus templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak

-jelentette a helyi média.

Órákkal később újabb robbantást jelentettek a főváros egyik peremkerületéről, Dehivelából, ahol egy szállodai robbantás során legkevesebb két ember halt meg. Ezután egy nyolcadik bomba is robbant ismét a fővárosban, egy északi peremkerületben.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el azonnal hatállyal, és felfüggesztette a közösségi média működését 

- jelentették hírügynökségek.

Mise közben robbantak a bombák

Négy támadás a fővárosban, Colombóban történt: három luxusszállodában és a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban követték el őket. A colombói áldozatok száma legkevesebb 45. A két vidéki robbantás a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város egyik templomában történt. 

A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. A történtek után a Srí Lanka-i katolikus érsekség bejelentette, hogy minden húsvéti szertartást töröltek az országban. 

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel - közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el.

A robbantások áldozatainak száma folyamatosan növekszik, a legutóbbi jelentések szerint már 207-en haltak meg, a sebesültek száma 450. 

 A holland és a portugál külügyminisztérium megerősítette, hogy egy-egy állampolgáruk is a halálos áldozatok között van. 

A People's Daily című angol nyelvű kínai napilap szerint egy kínai állampolgár is életét vesztette.

A merényletsorozatot egyik terrorszervezet sem vállalta magára, de az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban. 

A védelmi minisztérium kora délutánra megállapította, hogy terrorista támadás történt, és a miniszter közölte, hogy a hatóságok már tudják, kik követték el a robbantásokat. A tetteseket kézre fogják keríteni - tette hozzá. Hét gyanúsítottat már el is fogtak, a hatóságok állítása szerint vallási szélsőségesek az elkövetők.  

Vallási fanatikusok követhették el a Sri Lanka-i merényleteket, hét terroristát elfogtak | Alfahír

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette - közölték a Srí Lanka-i hatóságok. A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muzulmán, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A katolikusoknak sokak szerint hídszerepük van, mert a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között is vannak ilyen vallásúak. Bizonyos katolikusokat azonban rossz szemmel néznek többen, mert támogatják, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki: a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt.

A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban.

A Külügyminisztérium elítéli a támadásokat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban elítéli a keresztény közösséget sújtó, Srí Lanka-i aljas támadásokat - közölte a KKM vasárnap az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a tárca megdöbbenéssel értesült a húsvétvasárnapi merényletekről, az iszonyú támadásokat a leghatározottabban elítéli. Több robbanás szándékosan a húsvétot templomban ünneplő keresztény közösséget célozta, ami elmondhatatlanul aljas cselekedet.

A KKM kapcsolatban van a hatóságokkal, jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

"Legmélyebb együttérzésünkről biztosítjuk az áldozatok családjait és a sérülteket"

- áll a KKM közleményében.

"Imáinkban a Sri Lanka-i nép mellett vagyunk" 

Magyarország továbbra is elkötelezett partner marad a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Srí Lanka-i kormányfőnek a szigetországban húsvétvasárnap végrehajtott, sok áldozatot követelő robbantásos merényletek miatt küldött részvéttáviratában.

A miniszterelnök a Ranil Vikremeszinghének küldött - és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár által az MTI-hez eljuttatott - részvéttáviratban azt írta, hogy mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesült a "gyalázatos  terrortámadásokról". 
    "A magyar nép nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánok annak a több száz embernek, aki ezekben az aljas támadásokban sebesült meg" - írta Orbán Viktor.
 

"A gyász e nehéz óráiban gondolatainkban és imáinkban a Srí Lanka-i nép mellett vagyunk" - tette hozzá.

Theresa May brit miniszterelnök Twitter-üzenetében rémisztőnek nevezte a támadásokat, és hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, és el kell érnie, hogy mindenki félelem nélkül gyakorolhassa hitét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az áldozatokat és a hozzátartozókat együttérzéséről biztosítva azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság kész segítséget nyújtani a merényleteket követően szükségessé vált intézkedésekhez és munkálatokhoz.

Frank-Walter Steinmeier német államfő gyáva terrortámadásoknak nevezte a merényleteket. Angela Merkel kancellár szóvivője útján azt emelte ki: a terrorizmus, a vallási alapú gyűlölet és intolerancia soha nem győzedelmeskedhet.

Sebastian Kurz osztrák kancellár körmönfont terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, elítélte azokat, és aggodalmát fejezte ki miattuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Srí Lanka-i államfőnek küldött táviratában cinikus és kegyetlen cselekedetnek nevezte a merényleteket. Leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Reuven Rivlin izraeli elnök förtelmes bűncselekményként említette a terrorsorozatot. A zsidó állam feje úgy fogalmazott, hogy "bármely vallás elleni támadás mindegyikünk elleni támadás".

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke szintén elítélő nyilatkozatot adott ki. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a történteket. Elítélte a merényleteket az afgán elnök, az indiai miniszterelnök, valamint a bahreini, a katari külügyminisztérium és az Egyesült Arab Emírségek kormányzata is.

Cikkünk folyamatosan frissül...