Putyin jobbkeze szerint javulhat az orosz-ukrán viszony Zelenszkijjel

Putyin jobbkeze szerint javulhat az orosz-ukrán viszony Zelenszkijjel

Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz-ukrán viszony javítására - írta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében.

Az MTI azt írja, a kormányfő szerint a legfontosabb ehhez a józanság és annak megértése, hogy "a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának". Medvegyev szerint becsületességre és felelősségteljes hozzáállásra is szükség lesz annak érdekében, hogy javuljon a két ország kapcsolata.

"Olyan hozzáállásra (van szükség), amely figyelembe veszi az Ukrajnában kialakult politikai realitást, beleértve elsősorban az ország keleti részén kialakult helyzetet" 

Az orosz kormány szerint 2014-ben puccsal megbuktatott volt ukrán elnök, Viktor Janukovics szintén a Facebookon gratulált Zelenszkijnek a megválasztásához. A volt államfő szerint az ukrán társadalom szétszakadásáért és a Donyec-medencei "testvérgyilkos háborúért" a hivatalban lévő elnököt, Petro Porosenkót és társait terheli a felelősség, akinek ügyében reményei szerint a történelem a választókénál is keményebb ítéletet fog hirdetni.