Jelentősen emelkedett a Sri Lanka-i merényletsorozat áldozatainak száma

A helyi rendőrség szóvivője szerint 290-re emelkedett a Srí Lanka-i templomokat és szállodákat ért robbantásos merényletek halottainak száma a vasárnap esti hírekhez képest, amelyek 207 halottról és 450 sebesültről szóltak. Az MTI a helyi hatóságokra hivatkozva azt írja, hogy 32 külföldi van az áldozatok között, a sebesültek száma pedig csaknem 500.

A merényletsorozattal összefüggésben már 13 embert fogtak el a főváros, Colombo közelében. A robbantások után elrendelt kijárási tilalmat időközben feloldották. A Reuters beszámolója szerint katonák felügyelik a rendet a nagyobb szállodák előtt.

Egy kormányzati forrás szerint Maitripala Sziriszena elnök hétfő reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amelynek ülésén Ranil Vikremeszinghe kormányfő is részt vesz. A Srí Lanka-i kormány emellett elérhetetlenné tette a hozzáférést a közösségi portálokhoz és az üzenetküldő szolgáltatásokhoz.

Vallási fanatikusok követhették el a Sri Lanka-i merényleteket, hét terroristát elfogtak | Alfahír

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette - közölték a Srí Lanka-i hatóságok. A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét.

A kormányfő még vasárnap elismerte, hogy a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései egy kevésbé ismert iszlamista csoportról, illetve vele összefüggésben templomok elleni lehetséges merényletekről. Az állami televízióban közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben. 

A húsvétvasárnap elkövetett nyolc támadásból hatot a fővárosban, Colombóban követtek el: négy luxusszállodában - a Cinnamon Grand Hotelben, a Shangri-La Colombóban, a Kingsburyben és egy vendégházban a Dehivela peremkerületben -, valamint a Szent Antal katolikus templomban, illetve egy eddig meg nem határozott épületben. Egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára a merényletsorozatot.