Helyi iszlamisták követték el a Srí Lanka-i terrortámadást

Nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezhettek.

Egy Srí Lanka-i iszlamista csoport, a Nemzeti Tovfik Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat Radzsita Szenaratne helyi egészségügyi miniszter közlése alapján.

Az MTI szerint a hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi hálózat támogathatta őket.

Az első hat, egyidőben végrehajtott templomok és hotlelek elleni robbantást hét öngyilkos merénylő követte el az egyik kormányzati igazságügyi szakértő szerint, mindegyikük Srí Lanka-i állampolgár volt. A Shangri-La luxusszállodában ketten voltak. Az egyszerre végrehajtott terrortámadásokat három újabb robbantás és egy összecsapás követte, amelyben 3 rendőr is meghalt.

A merényleteknek legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van. A támadásokkal kapcsolatban már huszonnégy embert vettek őrizetbe.

A helyi kormány másodszorra hirdetett éjszakai kijárási tilalmat a fővárosban, Colombóban. A tiltás helyi idő szerint hétfő este nyolctól kedd hajnali 4-ig van érvényben. Az előző kijárási tilalmat hétfő reggel hatkor oldották fel.