Több szövetségesét is büntetheti ezentúl az Egyesült Államok

Több szövetségesét is büntetheti ezentúl az Egyesült Államok

Az iráni olaj importja miatt.

Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól. Az MTI azt írja: az  iráni importot büntető amerikai intézkedések május 3-tól Japánra, Dél-Koreára, Törökországra, Indiára és Kínára is vonatkoznak, a pénteki döntést hamarosan hivatalosan is bejelentik. 

Egyelőre nem tudni, hogy az öt ország kap-e időt arra, hogy fokozatosan csökkentse az iráni olajszállítmányokat, vagy azonnali szankciókkal számolhatnak, ha nem függesztik fel a kereskedelmet az iszlám köztársasággal.

Donald Trump célja a lépéssel, hogy fokozza a nyomást Iránon a fő bevételi forrásának számító olajon keresztül, miközben a perzsa állammal rossz viszonyt ápoló szövetségese, Szaúd-Arábia olajeladásait növelheti a döntéssel. Washington eredetileg nyolc országnak biztosított mentességet, amikor tavaly újra életbe léptette az iszlám köztársaság atomprogramja miatt kiszabott büntetőintézkedéseket. 

Irak békéltetné meg Iránt és Szaúd-Arábiát | Alfahír

Irak konferencián látta vendégül szombaton Irán és a vele rivális Szaúd-Arábia parlamenti tisztségviselőit, miközben Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök erőfeszítéseket tesz Bagdad közvetítői szerepének kiépítésére a térségben - írja az MTI. Mohammad el-Halboszi, az iraki házelnök Bagdadban fogadta szaúdi, iráni, török, kuvaiti, szíriai és jordániai hivatali partnereit az egynapos rendezvényen, hogy a térség biztonsági, diplomáciai gazdasági kérdéseiről egyeztessenek.

A kivételek célja az volt, hogy lehetővé tegyék az érintett országoknak, hogy más forrásokat találjanak, illetve megakadályozzák az olajpiaci sokkot. A mentességet élvező országok közül három - Olaszország, Görögország és Tajvan - már az előző év végén felfüggesztette az iráni olajszállítmányokat.

A Japán és Dél-Korea mellett szintén az Egyesült Államok szövetségesének számító Törökország vezetése már korábban tiltakozott a szankciók miatt, mivel az iráni olaj kulcsfontosságú energiaellátásában, és az iszlám köztársaság szomszédjaként senki sem várhatja el tőle, hogy teljesen lezárja gazdaságát az iráni javak előtt.