Zelenszkijnek más elképzelése van az ukrán nyelvtörvényről

Zelenszkijnek más elképzelése van az ukrán nyelvtörvényről

A kampányszóvivője szerint ösztönzőnek kell lennie, „mert az hatékonyabb, mint a korbács”.

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll - mondta el Dmitro Rarumkov, az ukrán elnökválasztás második fordulójának részeredményei szerint nyerésre álló elnökjelölt kampányszóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Az MTI összefoglalója szerint, arra a kérdésre válaszolva, hogy Zelenszkij kész-e politikailag támogatni a nyelvtörvényt, Razumkov leszögezte: a parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabályhoz benyújtott módosításokat. Kijelentette, hogy államnyelv fejlesztése és támogatása az egyik kulcsfontossága feladata az államfőnek.

"A módszereknek viszont inkább ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács”

- tette hozzá. 

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett hozzá a második olvasatban történő tárgyalásához. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be. A javaslat a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Másképp fogalmazva: súlyosan sérti a nemzetiségek, így a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogát is.

A külkapcsolatokban várható változásokra vonatkozó kérdésre Zelenszkij szóvivője úgy válaszolta, hogy Ukrajnának jelenleg baráti a kapcsolata az európai országok többségével, ha változás lesz, az csakis a „jó irányba” lesz.

Ukrán elnökválasztás: Zelenszkij elsöprő győzelmet aratott, békét ígér a Donyec-medencében

Petro Porosenko elnök már az exit poll eredmények közzététele után elismerte, hogy vereséget szenvedett az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölttel szemben, utóbbi pedig szinte mindenkinek köszönetet mondott a sikerért, hosszan sorolva mindazokat, akiknek hálás.