Az Iszlám Állam jelentkezett a Srí Lanka-i robbantások elkövetőjeként

Az Iszlám Állam jelentkezett a Srí Lanka-i robbantások elkövetőjeként

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként - jelentette a szervezet Aamák nevű hírügynöksége az MTI szerint.

Már 321 áldozata van a Srí Lanka-i robbantásoknak | Alfahír

A Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett nyolc robbantásos merényletnek már 310 áldozata van és legalább 500 sebesültje. A Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport támadása után eddig 40 gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok. A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott.

A terrorszervezet egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy valóban ők állnak a több mint 300 emberéletet kioltó támadás hátterében.

Korábbi feltételezések szerint a Nemzeti Tauhít Dzsamaat iszlamista szélsőséges csoport szervezte a merényleteket, de ezt sem sikerült egyértelműen igazolni. A Daesh jelentkezése sem perdöntő ebből a szempontból, több terrorista szervezet olyan merényleteket is magára vállal, melyekhez nincs köze, hogy láthatók maradjanak a médiában.

Az Iszlám Állam jelenlegi állapotáról Szalai Máté kutatóval beszélgettünk március végén:

Az Iszlám Állam elleni katonai győzelem a feladat könnyebb része volt, a neheze most jön

Az elmúlt napokban a nemzetközi- és hazai sajtó egyaránt azt harsogta, hogy „legyőzték az Iszlám Államot". Életben marad a szervezet? Tényleg nincsenek már területeik? Tanultunk az ISIS történetéből? Mi lesz azokkal a problémákkal, amik táptalajt biztosítanak a radikális nézeteknek? Szalai Mátéval, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójával és a Corvinus Egyetem tanársegédjével beszélgettünk.