Tehetős ukránok lepték el a kisvárdai kórházat

Tehetős ukránok lepték el a kisvárdai kórházat

Egyre többen járnak át az ukrán-magyar határon, hogy a kisvárdai kórházban kezeltessék magukat. Noha az érkező betegek többsége kettős állampolgársággal rendelkezik, legtöbbjük egy szót sem tud magyarul, így tolmácsok kísérik őket.

A jelenségről szerdán számolt be a Népszava, ami azt állítja, hogy a kisvárdai kórházban nagyjából minden hatodik, hetedik ellátott beteg ukrán-magyar kettős állampolgár lehet. Bár információikat a kórház vezetése hivatalosan nem erősítette meg, az ott dolgozók szerint ez a jellemző arányszám.

Az egyik beteg arról panaszkodott a lapnak, hogy a „protekciós” ukránokat előbb hívják be mint a helyieket, így nekik tovább tart kivárni a sort. Szavaiból pedig azt lehet leszűrni, hogy Ukrajnából a módosabb réteg érkezik a településre, jól öltözötten, sok pénzzel, magas jattal és nagy terepjárókkal jönnek, gyakran tele van a parkoló ukrán rendszámú autókkal.

A jelenlegi magyar jogszabályok szerint a kettős állampolgársággal rendelkező nyugdíjasok jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra, a többiek pedig havi 7500 forinttal válthatják azt ki.

A lap beszélt egy ukrajnai magyar nővel is, aki több alkalommal vállalt tolmácsolást a határon túlról érkezők mellett. Az Ungváron és Nyíregyházán is lakással rendelkező nő szerint a határ túloldaláról majdnem minden nő átjár szülni, amiért a járulékot se kell kifizetniük, mert az sürgősségi ellátásnak számít.

 „Az itteni orvosok meg szeretik az ukrán nőket, mert sokkal több borravalót adnak, mint a szabolcsi cigány asszonyok”

– mondta a tolmács.