Fel kell rá készülni, hogy januártól Ukrajna nem engedi át az orosz gázt

Fel kell rá készülni, hogy januártól Ukrajna nem engedi át az orosz gázt

Magyarország és Szlovákia közösen készül fel arra a helyzetre, ha az orosz-ukrán gázszállítási szerződés hiányában nem érkezne gáz Ukrajna felől - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel, miután a 2020. január 1. utáni gázellátási helyzetről tárgyalt Pekingben Peter Ziga szlovák gazdasági miniszterrel.

A megbeszélés után Szijjártó Péter kifejtette:

Ukrajna és Oroszország között egyelőre nincs gázszállítási tranzitszerződés 2020. január 1-jétől,

így könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy Ukrajnán keresztül se Magyarországra, se Szlovákiába nem érkezik gázszállítmány,

"erre fel kell készülnünk".

Közölte: Peter Zigával megállapodtak, hogy közösen készülnek fel erre. Az egyik lehetséges forgatókönyvként említette, hogy a Török Áramlat Szerbián és Bulgárián keresztüli meghosszabbításával létrejön egy déli gázszállítási útvonal, amely Magyarország gázellátásán túl a magyar-szlovák interkonnektoron keresztül lehetővé tesz továbbszállítást Szlovákiába is.

"Most bizonyosodik be, hogy nemzetbiztonsági szempontból mennyire jó döntés volt a magyar-szlovák gázvezetékeket összekötő interkonnektor megépítése" - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte: szeptemberben az összes magyarországi és szlovákiai gázszolgáltató, -szállító és -kereskedő vállalat bevonásával munkacsoportot alakítanak, amely biztosítja majd a két ország gázellátásának biztonságát negatív forgatókönyv esetén is.

Emlékeztetett ugyanakkor, már korábban megállapodott Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatóval arról, hogy a 2020-ban szükséges gázmennyiség egy részét, amelyet Ukrajnán keresztül szállítottak volna, Magyarország már idén megveszi, és betárolja gáztározóiba. Ez azonban csak a jövő évre járható megoldás - jegyezte meg.