Ejthetik a nemi erőszak vádját a briteknél, ha az áldozat nem mutatja meg az üzeneteit a nyomozóknak

Ejthetik a nemi erőszak vádját a briteknél, ha az áldozat nem mutatja meg az üzeneteit a nyomozóknak

Nagy-Britanniában mostantól ejthetik a vádat a nemi erőszak miatt indult eljárásokban, ha bizonyos esetekben az áldozat nem adja át a mobilján található adatokat a nyomozóknak. A Sky News azt írja: az új szabályozás miatt a nyomozóknak hozzáférést kellene biztosítani a telefonon tárolt üzenetváltásokhoz, így például a Messengeren küldött üzenetekhez is.

A rendőrség és az ügyészség a mostani megoldással szűrné ki a hamis vádakat. A jogvédők viszont tiltakoznak, szerintük az új szabályozás alapján "úgy bánnak a nemi erőszak áldozataival, mintha gyanúsítottak lennének", ez szerintük valódi áldozatokat riaszthat el a feljelentéstől. Az egyébként még nem vezet automatikusan az ügy lezárásához, ha valaki nem biztosít hozzáférést az adatokhoz. Ebben az esetben megfelelő, alapos magyarázatot kell adni a nyomozóknak, hogy miért nem szeretnék, ha belenéznének az üzenetekbe, és a bíróságon felhasználnák a tárgyalás szempontjából releváns adatokat.

Eddig legalább két érintett kezdeményezett jogi eljárást az új szabályozással kapcsolatban, amit azután vezettek be, hogy több ügyben összeomlott a vád, mert a sértettről kiderült, hogy csak bosszúból tett feljelentést az állítólagos zaklató ellen. Így járt a 22 éves Liam Allen is, akit nemi erőszakkal vádoltak két éven keresztül, majd az őt feljelentő nő telefonján talált üzenetekből kiderült, hogy több, közös beleegyezésen alapuló együttlét után a nő zaklatta a férfit a szexért.

Az ügyészség igazgatója szerint csak akkor nézik át a digitális eszközöket, ha alapos okuk van rá, és akkor is csak a nyomozás szempontjából releváns anyagokat viszik a bíróság elé. Szerinte arról van szó, hogy "ha (az áldozat) nem járul hozzá, hogy a rendőrség vizsgálatot folytasson, vagy hogy az ügyész nyilvánosságra hozza azokat az anyagokat, amelyek lehetővé teszik az alperes számára a tisztességes tárgyalást, akkor a vizsgálat vagy a büntetőeljárás folytatása nem lehetséges."