Lenyúlták az uniós pénzt - letöltendőt kaptak

Lenyúlták az uniós pénzt - letöltendőt kaptak

Nem, ne örüljön, nem az történt, amire Ön gondolt.

Nem, ne örüljön, nem az történt, amire Ön gondolt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt egy embert letöltendő, egyet felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék. A Központi Nyomozó Főügyészség súlyosbításért fellebbezett.

A főügyészség közleményéből kiderült: egy kifejezett erre a célra alapított cég 2009-ben döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzését célozva több mint 200 millió forint összegű támogatás megszerzésére nyújtott be pályázatot.

Az elkövetők az érintett eszközöket egy külföldi cégtől vásárolták meg, majd azokat a támogatás elszámolása érdekében túlárazva, közel négyszeres áron szerepeltették a pályázatban. Hogy ez ne legyen elég, a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.

Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, az eszközöket azonban a célnak megfelelően sohasem használták.

A cselekménnyel az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak okozott kár mintegy 182 millió forint, míg a magyar költségvetést ért kár több mint 32 millió forint volt.

A két vádlott a cég vezetését ténylegesen ellátó személy, valamint az ötlet kidolgozója. A Fővárosi Törvényszék az ügyészi végindítványnak megfelelően megállapította a vádlottak bűnösségét, és egyiküket végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, a másik vádlottat pedig – aki a bűncselekménnyel okozott kárt időközben teljes egészében megtérítette – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A tárgyaláson jelen lévő ügyész az egyik vádlott esetében hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, a másik vádlott vonatkozásában pedig a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett.