Minden ötödik egyetemista a Jobbikra szavazna

Minden ötödik egyetemista a Jobbikra szavazna

Az óbaloldali pártoknak alig mutatható ki a támogatottsága.

Csütörtökön rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetében az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport legújabb, 2019-ben készült adatfelvételéből származó gyorsjelentésének bemutatóját. A magyar egyetemeken és főiskolákon nappali tagozaton tanuló hallgatók között végzett felmérés a fiatalok lakhatási helyzetére, politikai aktivitására és külföldi munkavállalására kérdezett rá.

Az eredményekből kiderült, hogy a 60 százalékban magasan iskolázott felmenőkkel rendelkező felsőoktatásban tanulók negyede él albérletben, és az albérletben élők felének felének nem okoz gondot annak fizetése, annál inkább a megfelelő albérlet megtalálása.

Hogy miből fedezik a lakhatást, arra választ ad a következő kérdésből kitűnő eredmény. A nappali tagozatos diákok 50 százaléka ugyanis dolgozik az egyetemi tanulmányai mellett. 48 százalékuk pedig tervezi, hogy külföldi munkatapasztalatot szerezzen.

A külföldi hosszabb távú munkavállalást és letelepedést fontolgató hallgatók legtöbbször orvostanhallgatók, valamint gazdaságtudományi képzéseken résztvevőkből kerülnek ki.

A felmérés nagy tanulsága, hogy az eddig hangoztatott tévhittel ellentétben, az értelmiségi fiatalokat igenis érdekli a politika és a közélet, annak ellenére, hogy politikai pártokhoz kötődő tevékenységet mindössze 5-6 százalékuk végez. A közéleti érdeklődés továbbra is magas, 3,6 skálapontot mutat, míg a politikai érdeklődés a korábbi 2015-ös 2,7 skálapontos értékről 3,1 pontra emelkedett.

A biztos pártválasztó hallgatók körében a Momentum egy százalékponttal előzi a 20 százalékon álló Fideszt, közvetlen mögötte, 19 százalékon a Jobbik foglal helyet, három százalékponttal megelőzve a Kétfarkú Kutyapártot.

Az LMP támogatottsága 11 százalékra esett vissza. Az óbaloldali pártok, az MSZP-P és a DK is 3-4 százalékon állnak, miközben a pártnélküliek aránya jelentősen csökkent az utóbbi 4 év során.

A felmérés megjegyzi, hogy a Momentum és az MKKP jó szereplése a 2019-es adatfelvételben lehet csupán az újra való nyitottság hatása, ami pillanatok alatt el is illanhat.