Facebook-posztjai miatt kirúgták az ügyészségtől, de a bírósági ítélet szerint vissza kell venni

Facebook-posztjai miatt kirúgták az ügyészségtől, de a bírósági ítélet szerint vissza kell venni

Munkaügyi bíróságon első fokon pert nyert az ügyészséggel szemben Pap Balázs, korábbi ügyész, akit három Facebook-posztja miatt rúgtak ki. Az Index szerint az egyik kifogásolt bejegyzés az volt, amikor március 15-én, például a Békemenet napján, birkákat ábrázoló fotó társaságában így írt:

"a mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok. Remélem jövő ilyenkor már kedvem lesz kimenni."

Volt egy olyan képe is, amin összefogó kezek voltak láthatók, ellenzéki pártok logójával.

Pap ellen fegyelni eljárás indult, majd ki is rúgták munkahelyéről. A bíróság pénteken viszont kimondta, ezek magánéleti posztok és nem lehet megállapítani, hogy a véleménynyilvánítás a munkájára is hatással lenne.

Az egyik necces

Foglalkozását tekintve a harmadik poszt volt a legvészesebb, Kósa Lajos és a csengeri örökösnő ügyéről így vélekedett:

"Nos, minden "vádlott" maga választja meg a védekezése sorvezetőjét, maximum kiröhögjük. Hajrá... Ja, és április 8."

Mivel privát oldalon tette közzé ezt, nem kapott nagy nyilvánosságot, de ügyészről volt szó, ezért a bíróság szerint ez sértette hivatása tekintélyét.

Utóbbival tehát a bíróság szerint is fegyelmi vétséget valósított meg, de a kirúgás nem arányos szankció.

Az elsőfokú ítélet úgy szól, hogy az ügyészségnek vissza kell vennie Pap Balázst eredeti pozíciójába, egy fizetési fokkal való visszaléptetéssel. Emellett kötelezték az ügyészséget 7 millió forintnyi elmaradt illetmény, ruhapénz és cafetéria megfizetésére és egymillió forint sérelemdíjat is ítéltek Papnak, de még lehet fellebbezni.

(Index)