Politikai jellegű demonstráció volt a Trump-Orbán találkozó

Politikai jellegű demonstráció volt a Trump-Orbán találkozó

Varga Gergelyt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóját kérdeztük röviden Donald Trump és Orbán Viktor hétfői tárgyalásáról.

A találkozó előtt a magyar sajtó a felvezető cikkekben azzal számolt, hogy komoly bejelentést tehetnek a felek, például fegyvervásárlás területén. Csalódás, hogy ilyen jellegű konkrétumokat nem hallhattunk?

Azt gondolom, hogy nem feltétlenül arról van szó, hogy nem történt e tekintetben előrelépés. A fegyvervásárlásokat illetően valószínűsítem, hogy szóba kerülhetett ez a terület a kétoldalú tárgyaláson. Nem lennék meglepve, ha a következő hetekben, hónapokban új fejlemény kerülne napvilágra ezzel kapcsolatban. A találkozó elsődleges célja utólag is megerősítést nyert: ez inkább egyfajta politikai jellegű demonstrálása volt a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének, kevésbé a részletekbe menő diplomáciai egyeztetések lehettek napirenden, inkább a jelenlegi ügyek általános áttekintéséről beszélhetünk.

A konfliktusos területekről, például a Huawei-ügyről, az Ukrajna-NATO közeledés blokkolásáról vagy a jogállamisági kérdésekről sem esett szó a hivatalos sajtóeseményen. Ezek megvitatására alkalmasabbak az alacsonyabb szintű, de tartalmasabb tárgyalások?

Bizonyos értelemben igen, de ez függ az ügy típusától és a kérdés jelentőségétől is. Most úgy tűnik, hogy a két vezető találkozóján az amerikaiaknak fontosabbak voltak az átfogó stratégiai kérdések irányvonalainak egyeztetése és a politikai szintű kapcsolatok megerősítése. Ennek függvényében a lényegibb vitás kérdések, különösen azok részletessége miatt hosszabb előkészítést és hosszabb tárgyalást igényelnek. Persze a legmagasabb szinten is napirendre szoktak kerülni ezek, de jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy ez most is így történt volna.

A magyar kormány szempontjából fontosabb volt a találkozó létrejötte, mint az, ami ott elhangzott?

Mindkettő hasonló fontossággal bír. Maga a találkozó ténye fontos eredmény a kormány külpolitikájának, az esemény pozitív légkörével, hangulatával és azon tartalmi részével együtt, amiről nyilvánosan is értesülhettünk.

Az Ovális Irodában egyeztetni az amerikai elnökkel minden európai vezető számára presztízsértékű. Profitálhat ebből Orbán Viktor a nemzetközi és hazai politikai színtéren?

A találkozó nemzetközi szinten azt üzeni, hogy bár az elmúlt években – különösen gazdasági szinten – komoly nyitást hajtott végre a kormány a keleti hatalmak irányába, továbbra is a nyugati szövetségi rendszer tagja. Ennek egyik leglátványosabb demonstrálási módja az, ha a szövetségi rendszer legerősebb emberével ülsz asztalhoz. Ebben a vonatkozásban valószínűleg belpolitikai haszonról is beszélhetünk, a washingtoni vizit erősítheti a kormány arról szóló narratíváját, hogy nem készülnek távozni a nyugati szövetségi rendszerből, hanem csak újrafogalmazzák érdekeiket, de ezt továbbra is abban a közösségben teszik, ahol eddig voltak.

Vágyvezérelt elméletek helyett objektíven a Trump-Orbán-találkozóról

Napi jegyzet - Ha valamelyik kormánypárti sajtótermék munkatársa lennék, minden bizonnyal az lenne a gondolatmenetem vezérfonala, hogy Donald Trump és Orbán Viktor csúcstalálkozója újabb áttörés/óriási siker az amerikai-magyar kapcsolatokban, az Egyesült Államok elnöke kiállt a magyar miniszterelnök mellett, és kijelentette: jó munkát végez az országa biztonságának megőrzésében.