Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezik Gruevszki ellen

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezik Gruevszki ellen

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ellen az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél Észak-Macedónia belügyminisztere - írta az MTI.

Szkopjei sajtójelentések szerint Oliver Szpaszovki hétfőn közölte: az észak-macedón hatóságok minden szükséges dokumentumot átadtak az Interpolnak. Az észak-macedón kormány szerint a volt kormányfő felelős azért, hogy jobboldali tüntetők megrohamozták a szkopjei parlamentet 2017. április 27-én. Nikola Gruevszkit "az alkotmányos rend terrorfenyegetésével" gyanúsítják. 

Az észak-macedón belügyminiszter szerint az Interpol vizsgálja az eset körülményeit. 

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. 

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt. 

Emlékezetes, a jogerősen elítélt volt macedón kormányfőt tavaly novemberben csempészte be hazánkba a magyar államgépezet az Orbán-kormány utasítására. Gruevszki menekültstátust kapott Magyarországon.