Kockázatos: egyelőre nagyon kevés az ellenzéki szavazatszámláló

Kockázatos: egyelőre nagyon kevés az ellenzéki szavazatszámláló

Egyelőre nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az állami hírcsatornán kedd reggel.

Az EP-választáson listát állító pártok a több mint tízezer hazai szavazókörbe két-két tagot küldhetnek, a listát állító kilenc párt tehát összesen mintegy 185 ezer delegáltat jelenthet be május 17-én 16 óráig.

Pálffy Ilona kiemelte: a hétfői adatok szerint mindössze 1200-1500 delegáltat jelentettek be a pártok, holott ez nagyon fontos garancia lenne.

Pedig az ellenzéki pártok még koordinálnák is a szavazatszámlálókat. Emlékezetes, 2018 áprilisában, amely választókörben nem volt ellenzéki számláló, ott a Fidesz nagy arányban nyert.

Koordinált szavazatszámlálással adna gyomrost az ellenzék a Fidesznek | Alfahír

Közös sajtótájékoztatón jelentették be az ellenzéki pártok, hogy tanulva az április 8-i eseményekből, május 26-án, az EP-választásokon minden egyes szavazókörben lesz egy ellenzéki pártok által delegált szavazatszámláló. És ez nem is lesz olyan nehéz feladat, ez is kiderült.