Újabb NER-biznisz a láthatáron? - Orbán megfúrta a Hajógyári-sziget világörökségi védettségét

Újabb NER-biznisz a láthatáron? - Orbán megfúrta a Hajógyári-sziget világörökségi védettségét

"Álomsziget", újratöltve?

Az Óbudai-, vagy közkedveltebb nevén Hajógyári-sziget nem sokkal az előtt került le a világörökségi védelmet élvező helyszínek potenciális listájáról, hogy az UNESCO szavazott volna a kérdésről.

A Népszava szúrta ki a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatot, amely a Világörökség Jegyzékbe jelölendő helyszínek közül

kizárja az egykori alsó-Pannónia provincia központjának egyik legfontosabb helyszínét, az Óbudai-szigetet.

Indoklás nincs, a lépés cserébe észérvekkel nehezen indokolható. Pláne annak tükrében, hogy az örökségvédelmi szempontból fontos területet

maga a Fidesz-kormány ajánlotta világörökségi védelemre.

Viszonylag kevesen tudják ugyanis, hogy a harminckét hektáros, jelenleg kifejezetten elhanyagolt, kóbor kutyákkal, KRESZ-vizsgájukra gyakorló tanulóvezetőkkel, idényhajléktalanokkal és alkalmi fesztiválozókkal bőven ellátott terület régészeti védelem alatt áll, mivel a felszín alatt két méterrel található a 8-10 ezer négyzetméter alapterületű, a II. század kezdetén épült, máig feltáratlan római helytartói palota.

2014-ben a kormányzat még szükségesnek tartotta a páratlan régészeti leletek feltárását, sőt az Aquincumi Múzeum mintájára a palota történetét és maradványait bemutató komplexumot is felhúzott volna a területre.

Ahol egyébként korábban izraeli befektetők akartak "Álomsziget" néven gigantikus szórakozónegyedet építeni, kaszinóval, üzletekkel, szállodákkal, konferencia-központtal, mélygarázzsal, mólókkal és színházakkal.

A világörökségi védettség igénye 2016-ban merült föl, 2018-ban pedig be is nyújtották az erről szóló pályázatot. Sőt, a projekt élére kinevezték az első Orbán-kormány kulturális helyettes államtitkárát, Visy Zsolt régészprofesszort.

Majd az egészet egy tollvonással kukázta.

Az eset kapcsán portálunk megkereste a Jobbik budapesti elnökét, Bencsik Jánost, aki a következőképp kommentálta a váratlan döntést:

"Az ügy részletei mindenképp tisztázásra szorulnak, de abból kiindulva, milyen gátlástalanul játssza át hűbéreseinek a kormány a magyar természetvédelmi és épített örökség részét képező építészi alkotásokat, ingatlanokat, nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy egy újabb NER-oligarcha neve bukkan majd fel harmatosan a Hajógyári-sziget körül."

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a fideszes Döbrögi-körből valaki már leporolta a 2010-ben még 400 milliárd forint összértékűre becsült "Álomsziget" terveit, vagy még annál is grandiózusabb elgondolásokat dédelget.

Elég csak a Csepel-sziget északi részére tervezett sportkomplexumra, a Városligetben végzett beruházásokra, a Budapest belvárosában és a Közvágóhíd területén milliárdos ingatlanbizniszeket lebonyolító, Orbán Viktor személyes támogatását élvező török gazdasági körökre gondolni, hogy ne tűnjön annyira alaptalannak a félelmünk.

Orbán muszlim haverja luxusszállót épít a volt K&H-székház helyére | Alfahír

Az Orbán Viktor török üzletember barátjához, Tiborcz István üzlettársához, Adnan Polathoz kötődő PD Real Estate Kft. szerezte meg a volt K&H-székházat és annak telkét - számol be az Átlátszó. A XIII. kerületi szocreál épületnek - mely évtizedekkel ezelőtt a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) székháza is volt - már a bontását is megkezdték.