Öt pontban vázolta környezetvédelmi elképzeléseit a Jobbik

Öt pontban vázolta környezetvédelmi elképzeléseit a Jobbik

Az ellenzéki párt kiállt a pénteki klímavédelmi tüntetés küldetése mellett.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője és Kepli Lajos országgyűlési képviselő szombati közös közleményükben azt írják: „a Jobbik átérzi és tudja, hogy gyermekeink jövője a mi felelősségünk”. Az ellenzéki párt kiállt a pénteki klímavédelmi tüntetés küldetése mellett, amely a klímaváltozás veszélyeire kívánta felhívni a figyelmet.

A jobbikos politikusok leszögezik, ezen felelősségük tudatában fognak politizálni az Európai Parlamentben is, ehhez öt pontban határozzák meg a munkájukat:

1. Környezetvédelmi szabályozás

Fontos, hogy az EU környezetvédelmi szabályozása biztonságos és egészséges körülményeket biztosítson mind az emberek, mind pedig a természet számára. Támogatjuk az elővigyázatosság irányelvének alkalmazását és támogatjuk az olyan szabályozást, amely megvédi az embereket és a természeti környezetet a szennyezés, pl.: a rovarirtószerek, a mikroműanyagok és a hormonháztartást megzavaró vegyi anyagok által okozott károktól.

2. Fenntartható mezőgazdaság

Támogatjuk a kisüzemi gazdálkodást (kis és közepes gazdaságok, családi gazdaságok), a sokszínű mezőgazdasági termelést, a fenntartható mezőgazdaságot, az organikus gazdálkodást, a genetikai erőforrások megőrzését, a hagyományos fajták és fajok fenntartását és a rövid élelmiszer-ellátási lánc kialakítását. A közvetlen finanszírozás elősegítheti a környezetbarát mezőgazdasági termelést.

3. Klímaváltozás

A fosszilis üzemanyagok előállítása helyett a megújuló, azaz a geotermikus, nap- és szélenergia-források felhasználását támogatjuk. Az EU-s és a nemzeti finanszírozási rendszerek keretében kiemelt támogatást kell biztosítanunk a megújuló energia felhasználási lehetőségeinek kutatására és fejlesztésére.

4. Az EU következő költségvetési ciklusa

A társadalmi szervezetek által indított programok finanszírozásánál tekintetbe kell venni az anyagi lehetőségeiket, és nagyobb arányú támogatást kell biztosítani számukra, mint a cégek beruházásaira. Különösen fontos ez Magyarországon, ahol a jelenlegi kormány elhanyagolja a környezetvédelmet.

5. Környezetvédelmi politika

Az EU fejlődési irányának a fenntarthatóság felé kell fordulnia, a jelen és jövő generációk érdekében egyensúlyt kell teremtenie a társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontok között, miközben tiszteletben tartja az ökoszisztéma ellátóképességét is. Az Európai Unió és a tagállamok vezetőinek és polgárainak felelősséget kell vállalniuk a környezetünkért és a jövő generációk jólétéért!

A Jobbik már az országgyűlési választásra készült programjában is önálló környezetvédelmi minisztérium felállítását kezdeményezte, amit Természeti Erőforrás Minisztériumának neveztek volna kormányra kerülésük esetén.