Párbeszéd: „Meg kell tanulnunk a hasonlóságainkat tisztelni, és nem a különbözőségeink miatt egymásra fújni”

Párbeszéd: „Meg kell tanulnunk a hasonlóságainkat tisztelni, és nem a különbözőségeink miatt egymásra fújni”

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője az Alfahírnek adott villáminterjúban értékelte az exit pollt az MSZP-Párbeszéd eredményvárójában. Az ellenzéki politikus egyelőre nem nyilatkozott párttársa, Jávor Benedek sorsáról, aki úgy tűnik, hogy nem lesz újra EP-képviselő.

Az exit poll szerint Jávor Benedek nem jut be, ez mit jelent a Párbeszéd számára?

Előbb várjuk meg a pontos eredményt, de bármi is lesz, egyik ellenzéki pártnak sem lesz nagy többsége. 9-10-11 százalék, a Fidesz meg 40 felett. Ez a realitás, kár becsapnunk magunkat. Ez sajnos igazolja azt, amit az MSZP-Párbeszéd a kampány elejétől mondott:

Az ellenzéknek együtt kell működnie ahhoz, hogy valódi alternatívát tudjon biztosítani.

Bármi is a pontos eredmény, az egészen biztos, hogy holnaptól kezdve alázattal, és az egymás iránti legnagyobb tisztelettel kell folytatnunk azt a felkészülést, amelyet az önkormányzati választásra már elkezdtünk, és egyébként sokkal jobban alakulnak, mint amennyi az európai kampányból látszott. Nem állunk rosszul, de ezt meg kell erősítenünk és tudatosítanunk kell. Mert a Fidesz parancsuralmi rendszerével szemben ez lehet a politikai megfejtés.

Az MSZP-Párbeszéd szövetségi politikájára lesz bármilyen hatással az, hogy az MSZP delegálhat EP-képviselőket, a Párbeszéd viszont nem?

Az önkormányzati tárgyalások még jól állnak, de még vannak nyitott területek. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a mai eredmények a nyitott területekre valamilyen hatással lesznek, de azért az bőven túlzó állítás volna, hogy a mai eredmények tükrében mindent az alapjaitól kezdve kell újraépíteni. Azt kell folytatni, amit már elkezdtünk, és amibe ilyen szerencsétlenül ékelődött be ez a versengő EP-választás.

Az exit poll alapján elért nagyarányú Fidesz-győzelem mit tükröz?

Mindent tükröz. Hogy a Fidesznek milyen komoly médiafölénye van, hogy a magyar médiapiac 70 százalékát birtokolják. Azt is tudjuk, hogy a közbeszerzéseken keresztül hogyan pénzelik magukat, ebből nem egy politikai botrány volt már. Tehát tudjuk azt, hogy az erőforrások ott vannak. Logikus megfejtés az az, hogy összetesszük az erőnket és megállapodunk abban, hogy nincs más, aki alternatívát nyújtson az országnak, mi vagyunk azok, akik most több pártban vagyunk. De meg kell tanulnunk a hasonlóságainkat tisztelni, és nem a különbözőségeink miatt egymásra fújni.

A jelenlegi anyagi körülmények között a lehető legtöbbet tettük bele ebbe a kampányba – erről Harangozó Tamás a szocialisták országgyűlési képviselője beszélt az MSZP-Párbeszéd eredményvárójában, a Villányi úton.