Megbírságolták a fideszes polgármestert

Megbírságolták a fideszes polgármestert

Emellett azt is vizsgálják, hogy miként jutott hozzá a 2700 első választó listájához, és a személyes adataikhoz az érdi településvezető.

Érd város polgármestere, T. Mészáros András az EP-választás előtt a település első szavazóihoz küldött ki olyan levelet, amelyben a Fidesz-KDNP támogatására szólította fel a címzetteket. 

A leveleket elsőbbségivel és ajánlottan adták fel a Postán. A kormánypárti településvezető üzenetében egyrészt örömét fejezte ki, hogy a címzett is rendelkezik szavazati joggal, másrészt arra figyelmeztette a gyanútlan választópolgárokat, hogy olyan képviselőkre van szükség, akik valóban a magyar emberek érdekeit fogják képviselni Brüsszelben.

A levelet "Érd Megyei Jogú Város Polgármestere" fejléces papíron küldték ki.

A fideszes polgármester akciója még a választás előtt a Pest megyei Területi Választási Bizottság elé került, amely mindezek ellenére nem látta bizonyítottnak, hogy T. Mészáros polgármesteri minőségében kampányolt a kormánypártok mellett - írja a 24.hu.

A Nemzeti Választási Bizottság viszont két párhuzamos ellenzéki, egy MSZP-s és egy DK-s beadványára vasárnap kimondta, hogy T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket: vagyis azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a FIDESZ és a KDNP támogatására.

Az MSZP-s beadvány alapján ráadásul 447 ezer forintos bírság megfizetésére is kötelezte a polgármestert.

Az NVB szerint T. Mészáros pártpolitikusi nyilatkozatát a jogellenesség szintjéig összemosta közhatalmi megbízatásával. Érd és a polgármesteri hivatala jelképei olyan hangsúlyosan voltak alkalmazva, amely alappal kelthette a címzettekben azt az érzetet, hogy a polgármester az önkormányzat hivatalos álláspontját jeleníti meg. Ezt a látszatot nem tudta ellensúlyozni, hogy T. Mészáros utólag, a sajtónak tett nyilatkozataiban azt hangoztatta, hogy fideszes politikusként lépett fel és folytatott választási kampánytevékenységet.

Az NVB ezzel párhuzamosan a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is megkeresi az ügyben. Az érdi polgármester ugyanis az eljárás során nem adott magyarázatot arra, hogy miként jutott hozzá a 2700 első választó listájához, és a személyes adataikhoz. A választói névjegyzék adatainak megszerzését szigorú törvényi szabályozás korlátozza, csak a jelölő szervezetek és a jelöltek vásárolhatják meg a kampányukhoz, de nem adhatják tovább harmadik személynek.

Lapunk korábban megkereste T. Mészáros Andrást, aki elmondta:

"ebben a levélben, amit az első választóknak küldtem ki, mint Érd polgármestere, aki egyben a Fidesznek is a helyi elnöke, és alapítója, csak arra kértem őket, hogy jöjjenek el választani, és ha eljönnek, akkor szavazzanak a Fideszre, mert meggyőződésem, hogy a mostani EU-s választáson kettő között lehet választanai, a migránstámogatók, vagy a migránsokat ellenzők között. Én azzal értek egyet, ha valaki a migrációt ellenzőkre szavaz. Erre kértem föl a fiatalokat".

A fideszes polgármester levélben kéri városa első szavazóit, hogy a Fideszre szavazzanak az EP-választáson | Alfahír

Érd város polgármestere, T. Mészáros András által jegyzett levelek érkeztek a település első szavazóihoz az EP-választás hajrájában, és ezeket nem közmunkások kézbesítették, hanem elsőbbségivel és ajánlottan adták fel a Postán. A kormánypárti településvezető üzenetében egyrészt örömét fejezte ki, hogy a címzett is rendelkezik szavazati joggal, másrészt arra figyelmeztette a gyanútlan választópolgárokat, hogy olyan képviselőkre van szükség, akik valóban a magyar emberek érdekeit fogják képviselni Brüsszelben.