Bejött a Fidesz terve: gratuláltak a kormánypártiak Gyurcsány Ferencnek a parlamentben

Bejött a Fidesz terve: gratuláltak a kormánypártiak Gyurcsány Ferencnek a parlamentben

Történelmi pillanat. 

Az EP-választásokat követő napon máris összeült a magyar parlament, és ahogy azt sejteni lehetett (a vasárnapi eredményekből), Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc lett a két sztárja az Országgyűlésnek.

Gazdaságvédelmi akcióterv is lesz

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása vezette fel az ülést. A győzelmét természetesen kiélvezte a Fidesz elnöke. Szerinte tegnap a magyar emberek bebizonyították, hogy Magyarország egy európai ország. Kitért arra is, hogy a magyar emberek olyan vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást, tisztelik a nemzeteket, és meg akarják védeni a kereszténységet. Mint mondta, csak ilyen európai csúcsjelöltet fog támogatni az Európai Bizottság élére.

A miniszterelnök szerint az EP-választásoknak van belpolitikai értelme is, meglátása szerint a magyar emberek úgy látják, érdemes a folytatnia a munkát, a gazdaság egyre jobban teljesít, sőt, hazánk jelenleg a három legdinamikusabb bővülő európai tagállam között van.

Orbán Viktor megállapította, hogy az EU teljesítménye már kevésbé rózsás, tehát a gyorsuló magyar növekedés egy lassuló Európában történt meg. Ugyanakkor a magyar eredményeket meg kell védeni, illetve hosszútávon is biztosítani akarja, hogy a magyar GDP-emelkedés 2 százalékkal előzze az uniós átlagot. Ennek érdekében gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt majd a parlament elé – szögezte le a kormányfő.

Gyurcsány a Házban - újratöltve

Elsőként Gyurcsány Ferenc reagálhatott a miniszterelnök szavaira, a vasárnap nagyot nyerő DK elnöke szerint Orbán Viktor nem érte el a célját. Ugyanis nem sikerült Európában megváltoztatni az európai politikát. Azok az EP-frakciók adják a többséget, akik egy föderatív Európa felé haladnak, míg Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktort csak 15 százalék támogatja.

„Páriák lesznek Európában”, Orbán Viktor „magányosan fog lézengeni Európában”, „megbuktak Európa-politikából” – zárta le a one man show-t Gyurcsány Ferenc

Gyöngyösi: nem sikerült az elitcsere

Gyöngyösi Márton szerint sem sikerült elérnie Orbán Viktornak az európai elitcserét. A Jobbik frakcióvezetője szerint, ha nem jön több pénz az EU-ból, Orbán Viktor elindíthatja Magyarország kivezetését Európából, mindezt sunyi módon, „az emberek gyűlölete mögé bújva”. A politikus szerint Európában nem tűrik azt, hogy a jogállamiságra fittyet hányva egy diktatúrát építenek ki.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/748UnSVV5PM.jpg?itok=jXMt4Fsb","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=748UnSVV5PM&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Az, hogy Magyarország népe nem veszi észre ezt, Gyöngyösi Márton azzal magyarázta, hogy Orbán Viktor egy médiadiktatúrát épített ki. Leszögezte, az EU már nem bevándorláspárti. 2018 júniusában arról is döntöttek, csak önkéntes alapon lehet szétosztani menekülteket a tagállamok között. Kvóták nincsenek, ön egy hazug miniszterelnök – fogalmazott Gyöngyösi Márton.

220 fideszes vereség

A szocialista Tóth Bertalan is inkább a nemzetközi tendenciákat hozta fel: szerinte a választás tétje az volt, hogy előre tudnak-e törni a progresszívek karanténjából azok a populista politikusbűnözök, akik orosz pénzből építenék ki a hatalmukat. A politikus szerint nem sikerült nekik. A nagyot bukó szocialista párt első embere hangsúlyozta továbbá, hogy a Fidesz 220 településen elvesztette a választást (amennyiben az ellenzéki szavazatokat összeadjuk), és arra kérte az ellenzéki képviselőtársait, hogy emlékezzenek a decemberi-januári lendületre.

Felelősség

Az LMP (lemondott) társelnöke, Keresztes László Lóránt gyakorlatilag megismételte a tegnapi gondolatait; óriási felelősség nyomja azoknak a képviselőknek a vállát, akik mandátumhoz jutottak, ugyanis olyan sorskérdésekre kell a következő ciklusban választ adniuk, a klímaváltozás, a globális migrációs krízis, illetve a félperifériáról való elvándorlás.

A Fidesz szinte vesztett

A párbeszédes Szabó Tímea szintén arról próbálta meggyőzni a mellette röhögő Németh Szilárdot, hogy a Fidesz igazából vesztett tegnap. Ilyeneket mondott, hogy a kormánypárt csak 1,4 millió embert vitt el, meg hogy Európa nemet mondott Orbán Viktor „hitleri politikájára”. Ő is elmondta, hogy elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, és szerinte lelepleződött az is, hogy Orbán Viktor nem egy „gigantikus” európai szereplő. Majd hozzátette, a Zöldek erősödtek a legtöbbet (amihez a Párbeszéd nem tett hozzá semmit, sőt, még gyengítette is az európai ökopolitikát: egyrészt azzal, hogy belement abba, hogy Jávor Benedek csak 3 szoci politikus után szerepeljen, másrészt azzal, hogy folyamatosan támadták az LMP-t).

Végül megjegyezte: a megyei jogú városok kétharmadában 50 százalék alatt volt a Fidesz, ez alap az őszi önkormányzati választásra.

Történelem

Harrach Péter sem helyezkedett sokkal közelebb a valósághoz: Szent Istvánt hozta fel, illetve a KDNP-t Hunyadi Jánoshoz és társaihoz hasonlította, akik küzdöttek a kereszténységért, és a magyar függetlenséget.

Fideszes gratuláció Gyurcsánynak

Kocsis Máté (Fidesz) először leszögezte: jobb, ha befejezi az ellenzék a médiadiktatúrás hőbörgést, majd rátért az EP-választás belpolitikai tétjére: régóta mondták, hogy Gyurcsány Ferenc és családja az ellenzéki vezére, ám akkor még nevettek ezen. „Ön visszavette a hatalmat az ellenzék pártjai fölött, amihez gratulálunk” – fordult a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője Gyurcsány Ferenchez.

Orbán Viktor csak annyival reagált az ellenzéknek, hogy „nézzenek a táblára, és tartsák tiszteletben a magyar emberek döntését!”

Ezután következhettek az előre betervezett napirend előtti felszólalások.

A régi szép idők emlékére

Ismételten Gyurcsány Ferenc kezdett, aki most az Európával kapcsolatos gondolatait osztotta meg. Kijelentette azt is: a magyar kormányfő politikai ételemben azt csinál, amit akar, nem számít sem jog, sem igazság. Egy zavarja őt, hogy az unió még létezik.

Erre jött Dömötör Csaba propaganda-államtitkár, aki kedélyesen hozhatta fel, hogy 13 évvel ezelőtt Gyurcsányék kilövették a szemeket. Kiderült az is, hogy a kormánypárti politikus szerint a magyarok nem szeretnének nyílt társadalmat, az ország érdekeivel szembe menjenek.

Jávor-siratás

Tordai Bence (Párbeszéd) is azt emelte ki, hogy Budapesten visszaszorult a Fidesz, és nincs szélsőjobboldali áttörés sem. Majd azon kesergett, hogy Jávor Benedek nem jutott ki az MSZP-P közöslistáról – na, ja, nem kellett volna alkut kötni az atompárti szocikkal. Majd megjegyezte, hogy „a fideszes agyhalottak” csak annyit tudnak mondani klímaváltozásra, hogy Soros.

Cseresnyés Péter államtitkár nagyobb szerénységet várt volna el az ellenzéktől, illetve Jávor Benedek kapcsán hangsúlyozta, az öndicséreten kívül nem tudott mást felmutatni

Templomosok

Juhász Hajnalka (KDNP) szerint a tegnapi EP-választás egy történelmi pillanat volt. Az öntömjénezésben odáig jutott, hogy a magyar kormány elsőként vállalta fel a világon, hogy az üldözött keresztények hangja legyen. A tegnapi EP-választások új időszámítás kezdődött Európában. Mert természetesen egyes nyugati városokban már a müezzin énekel.

Azbej Tristan államtitkár szerint igen, keleten és délen felrobbantják a templomokat, nyugaton pedig parkolót csinálnak belőle. (Sajnos, arról nem beszélt, hogy mit csinálnak a magyar templomokban.) A Hungary Helps program segítségével 35 ezer keresztény ember elvándorlását akadályozta meg a kormány – magyarázta.

Sírás lesz a vége

Jakab Péter felidézte, nem veszélyektől mentes munka a Jobbik mellé állni, és az elmúlt 1 évben mindent megtett a hatalom, hogy a Jobbikot a földdel tegye egyenlővé. Majd megkérdezte „Dömötör elvtársat”, hogy elégedett-e a 250 sajtóperrel.

A politikus úgy látja, hogy a mandátumszerzés a Jobbik szempontjából „már a prémiumkategória”. Ugyanakkor úgy mennek neki az önkormányzati választásnak, hogy a fideszesek sírni fognak a végén. Vissza fogják venni a városokat, de még a falvakat is – magyarázta. Mára eljutottunk oda, hogy a Fidesz Európában vállalhatatlan, Orbán Viktor pedig egy ciki képviselő – fogalmazott Jakab Péter.

A jobbikos szerint egy ember van, aki igazán nemzetbiztonsági kockázatot jelent, az pedig Orbán Viktor. Vegyenek vissza az arcukból – javasolta Jakab Péter, hangsúlyozva, lesznek olyan emberek, akiket nem lehet megfélemlíteni, megvásárolni, ők lesznek az ítélet végrehajtók.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/ixIh2VmQsP0.jpg?itok=5PpFGle1","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=ixIh2VmQsP0&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Orbán Balázs államtitkár érdemben nem reagált Jakab Péter szavaira, annyit jegyzett meg, hogy  bevándorlás ellenző politikusokat kell európai vezetőknek kinevezni. Illetve a magyar emberek nem szeretik az utópiákat, a valóság talaján állnak.

Következmény

Keresztes László Lóránt igyekezett újra megvilágítani a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokat, és értetlenségét fejezte ki, hogy ezt Sorosista ármánynak tartják a kormányban, és nem látják a globális migrációval való kapcsolatot.

Rétvári Bence államtitkár először kikérte, hogy agymosottnak nevezzenek bárkit, főleg azokat, akik a Fideszre szavaztak. Majd bebizonyította, hogy valóban nem érti az összefüggést, mint mondta, több száz választási ülést tartottak, és ezeken elmondták, hogy az éghajlatváltozás, az ivóvízhiány, és a népességrobbanás, valamint a bevándorlást segítő szervezetek miatt indulnak el a bevándorlók, viszont azt nem tette hozzá, hogy azokra a területekre már nem tudnak visszatérni ezek az emberek.

Az Önök pártjában legalább volt következmény – ismerte el Rétvári, hogy az LMP elnöksége az EP-bukás után lemondott.

A DK lájtos változata

Az MSZP-s Hiller István a többiekhez hasonlóan szintén úgy ítélte meg, hogy a tegnapi választáson kudarciot vallott a Fidesz, mert nem sikerült Európában megváltoztatni a politikát, és még a szocialistáké a második legnagyobb frakció.

Dömötör Csaba szerint az MSZP nagy bajban van, és ezt csak maguknak köszönhetik. A pártot egy lájtos DK-nak nevezte, és szerinte a megújuláshoz először bocsánatot kellene kérniük a patkányozás miatt.

Halász János (Fidesz) szerint a Fidesz korszakos győzelmet aratott. Amire válaszuk Dömötör Csaba elmondta, vasárnaptól a miniszterelnök szavának nagyobb súlya lesz, majd megjegyezte, az ellenzék fővezetőjét Gyurcsány Ferencet hívják.