Navracsics ismét szemben a Fidesszel: "Weber alkalmas jelölt"

Navracsics ismét szemben a Fidesszel: "Weber alkalmas jelölt"

Navracsics Tibor uniós biztos a Válasz Online-nak adott interjút, amiben ismét szembement pártjával.

A populisták áttörésének elmaradásáról

 Valóban sokan beszéltek arról, hogy a radikális jobboldali erők meg fognak erősödni, de nem igaz, hogy a „gátszakadás” benne volt a levegőben. Vagyis az, hogy ezek a pártok megtörik a centrumkoalíció többségét, valószínűtlen volt. A legtöbb kalkuláció arról szólt, hogy a jobbközép–balközép tandem meggyengül ugyan, de a liberálisokkal kiegészülve megőrizhető a parlamenti többség.

Természetes folyamat a változás

(...) ez részben „élettani” folyamat is. Annak a nemzedéknek a hátralépése, amelyet sokszor pongyolán csak ’68-as generációnak hívunk, már csak életkori okokból is kultúraváltást fog hozni. Jean-Claude Juncker 1974 óta volt aktív politikus, mostantól pedig nem valószínű, hogy az lesz. Más időszakban, más korszakban szocializálódott emberek jönnek. Ezzel együtt én is úgy gondolom, hogy ez a választás nem egy történet vége, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a viták nyugvópontra jutnak, sőt több front csak most nyílik meg igazán. Az új parlament polarizáltabb lesz ahhoz képest, amit megszoktunk, mert a szélek erősebben, nagyobb hanggal lesznek jelen. A centrumkoalíció működni fog, de karcsúbban, több kompromisszummal.

Merre nyisson a Néppárt?

Ha csak a számokat és a politikai racionalitást nézzük, a vasárnapi választási eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Salvini-féle alakulat felé, mert a Néppártnak a többség csak úgy jön ki, ha a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal áll össze.Önmagában egy tiszta jobboldali koalíció nem lenne képes többséget szerezni, mint ahogy egy Néppárt nélküli baloldali koalíció sem. Erre csak a centrumkoalíció képes.

Mit csináljon a Fidesz?

(...) sosem csináltam titkot abból, hogy a Fidesz Néppárti tagságát tartom jó útnak. Nagyon bízom benne, hogy ez a konfliktus megszűnik.

Weberről

(...) Weber alkalmas jelölt. (...) Szerintem a miniszterelnök nem Weber általános alkalmatlanságát, hanem egy kampányban tett kijelentését bírálta. Ez egy hivatalban levő miniszterelnöktől legitim dolog.

Szijjártó: nem tudjuk támogatni Webert | Alfahír

Szijjártó Péter az Euronewsnak adott interjút az EP-választás után, amiben megerősítette Orbán Viktor korábbi szavait, miszerint már nem támogatják Manfred Weber csúcsjelöltségét: