Az orosz családok felének csak élelemre és ruhára futja

Az orosz családok felének csak élelemre és ruhára futja

Az orosz családok 48,2 százalékának csak élelmiszerre és ruhára futja, másra nem tud költeni - derült ki az orosz statisztikai szolgálatnak (Roszsztat) a háztartások 2018 utolsó negyedévére vonatkozó kimutatásából, amelyet kedden ismertetett az RBK című napilap.

Tartós fogyasztási cikkeket legkevésbé a fiatal családok (59,2 százalék) és az aktív kereső nélküli nyugdíjas családok (57,9 százalék) képesek vásárolni. 

A családok csaknem 15 százaléka azt vallotta, hogy csak ennivalót tud venni, rezsire és ruhára már nem elegendő a pénz. Ez leginkább a sokgyermekes családokra (28,3 százalék) és az aktív kereső nélküli nyugdíjas családokra (30,4 százalék) igaz.   

A számok némi javulást mutatnak az előző évhez képest, mert 2017-ben a családok 49,8 százaléka élelmen és ruhán kívül nem tudott másra költeni, 18 százalék pedig nem tudta magának megengedni az új ruhát és a rezsiszámlát sem tudta kifizetni.  

Az új felmérés szerint a családok 32,3 százaléka vallotta azt, hogy az élelmen, a ruhán, a tartós fogyasztási cikkeken felül gépkocsit, lakást vagy hétvégi házat is tudna venni. Ez az arány 2017-ben 27,4 százalék volt.

A Roszsztat áprilisban közölt felmérése szerint egy átlagos családnak havi 58,5 ezer rubelre (jelenlegi árfolyamon mintegy 264 ezer forintra) van szüksége a megélhetéshez. Ugyanez a statisztika azt is kimutatta, hogy a családok 35,4 százalékának nincs lehetősége arra, hogy minden tagjának legalább két-két párat vegyen az évszakoknak megfelelő lábbeliből.

(MTI)