Egyre jobban tejel a dohányüzlet Lázár holdudvarának

Egyre jobban tejel a dohányüzlet Lázár holdudvarának

3,6 milliárd < 4,6 milliárd.

Rendületlenül nő a nyeresége az Országos Dohányboltellátó Kft.-nek, amely versenytárs nélkül szerezte meg annak idején a koncessziós jogot, hogy árut szállítson a trafikoknak - írja a 24.hu.

Emlékeztetnek: a nagykereskedelmi monopólium egyre többet hoz a konyhára: 2017-ben 3,6 milliárd volt az adózott profit, tavaly már 4,6 milliárd, miközben az árbevétel 46 milliárd forinttal, 598 milliárdra nőtt.

A dohányboltellátó alapítása óta 11,5 milliárd forint nyereséget termelt tulajdonosainak, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nek, illetve az 51 százalékot birtokló Tabán Trafik Zrt.-nek. Utóbbi a dohánypiac újraszabályozását levezénylő Lázár János volt kancelláriaminiszter holdudvarához sorolt Sánta János érdekeltsége.

A nyereségből durván 4,4 milliárdot ki is vettek a cégből, 3,69 milliárd forint osztalék és célhoz kötött eredményrész címén további 742 millió forint kifizetéséről döntöttek. Vagyis három év alatt több mint 10 milliárd forintot fizetett a nagykermonopólium Sántáéknak.

A Continental Dohányipari Zrt., a Tabán Trafik Zrt. és a Ventas Coffee Hungary Kft. alkotta csoportban érdekelt Sánta János 2016 óta szerepel a 100 leggazdagabb között, akkor 7,2 milliárdos vagyonnal éppen csak felfért a listára, azóta a hódmezővásárhelyi vállalkozó 10,4 milliárddal a 90. helyre lépett előre.