5,8 milliárd forintnyi EU-s támogatást kell visszafizetni a cseheknek a miniszterelnök összeférhetetlensége miatt

5,8 milliárd forintnyi EU-s támogatást kell visszafizetni a cseheknek a miniszterelnök összeférhetetlensége miatt

Ő nem használt strómanokat.

Mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetnie Csehországnak, amit az Andrej Babis cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding nyert el uniós támogatásként - írja az MTI. Az Európai Bizottság megállapítása szerint Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen és emiatt a cég nem jogosult uniós támogatásra.

A több mint hetven oldalas bizottsági jelentést több cseh sajtóorgánum teljes egészében nyilvánosságra hozta. A jelentés szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, amelynek irányítását 2017 februárjában két vagyonkezelő alapnak adta át, miközben kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

"Babis kezében tartja a két vagyonkezelő alapot, s ezeken a vagyonkezelő alapokon keresztül kezében tartja az Agrofert csoportot is."


-áll a jelentésben, amely megállapítja, hogy az Agrofer nyeresége végső soron szintén Andrej Babishoz kerül.
    
Andrej Babis azt állítja: semmiféle cseh, illetve európai törvényeket nem sértett meg, a jelentés elfogult és téves, mert neki 2017 februárja óta nincs semmiféle befolyása a vagyonkezelő alapokba helyezett cégei tevékenységére. Babis szerint Csehországnak semmiféle pénzt nem kell majd visszafizetnie az uniós kasszába.