A tudományos szabadság elleni támadások miatt Svédországba költözött egy magyar tudós

A tudományos szabadság elleni támadások miatt Svédországba költözött egy magyar tudós

Takács Károly szociológus, a Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központ (RECENS) alapítója, aki 2014-ben az MTA kutatójaként elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) kétmillió eurós támogatását, politikai okok miatt a svéd Linköping Egyetemre távozott Magyarországról - írja a 444. A helyzet szomorúsága mellett az abszurditást az adja, hogy Takács korábban megkapta a magyar állam Lendület-ösztöndíját is, amit pont azért hoztak létre, hogy a magyar tudósokat hazahozzák, vagy itthon tartsák.

Takács az egyetem lapjának elmondta, nehéz döntést kellett hoznia, mert három gyermekük van, akik majd nyár végén költöznek Svédországba, közgazdász feleségével együtt.

Viszi magával a kutatását

A szociológus az ERC-től az EU legjelentősebb kutatási támogatását nyerte el, a pletyka közösségi oldalakon betöltött szerepét vizsgálják, a program a vezető kutatókhoz, nem intézményekhez kötött, így Takács Svédországba tudja vinni a kétmillió eurós forrást és a kutatást is.

Takács az interjúban kifejtette, hogy az ország elhagyását a tudomány szabadsága ellen indított kormányzati támadás indokolta, az állam a finanszírozáson keresztül és szervezeti eszközökkel egyre nagyobb mértékben veszi át az irányítást a tudományos élet felett.

A szociológusnak személyes tapasztalatai is vannak, a kormányzati sajtóban az ő kutatócsoportjának tagjait is érték támadások és vannak olyan eredmények, melyeket ma nem lehet publikálni Magyarországon.

CEU

Takácsnál a CEU ellen indított támadás volt az utolsó csepp, mint fogalmazott, a rendszerváltás után a tudományos szabadság 20 éven keresztül folyamatosan növekedett, a CEU ennek az egyik szimbóluma volt.