A Jobbik a jövőépítés csomagjára várja a kormány válaszát

A Jobbik a jövőépítés csomagjára várja a kormány válaszát

Az ellenzéki párt százmilliárdokat csoportosítana át a magyar családok, a munkavállalók és a fiatalok támogatására.

A Jobbik szerint százmilliárdokat hagy az Orbán-kormány kiemelni a magyar költségvetésből, ezt az összeget azonban a párt szeretné a bevételi oldalon látni, és a magyar családok, a munkavállalók és a fiatalok érdekében szétosztani – jelentette ki Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Az ellenzéki párt szerint a költségvetés szerkezetéből az olvasható ki, hogy áfabevételből - a magyar családok költekezéséit terhelő bevételekből - „rengeteg áll rendelkezésre”. Ugyanakkor a társasági adó oszlopnál, ahol a multinacionális cégeknek kellene a közteherviselés jegyében befizetniük adótételeiket, csak „egy pici, hiányos és egy csorba sor látható”.

Z. Kárpát Dániel arra is felhívta a figyelmet:

jellemző módon Orbán Viktor stratégiai megállapodásaiból következik az, hogy Magyarországon a multicégek ugyanúgy nem vesznek részt a közteherviselésben, mint ahogy a „nem túl szép emlékű” balliberális kormányzati időszakokban sem.

A Jobbik célja, hogy a csehországi szintre szeretnék hozni az érintett multicégek adóbefizetéseit, melyek most „kimentik a profitot, kibújnak a közteherviselés alól”.

Z. Kárpát Dániel elmondta, a Jobbiknak egy hárompontos érdemi javaslata van, ha ez a több százmilliárd forint megjelenik a költségvetésben:

  1. a „fékezett habzású” családvédelmi programot a jelen formájában támogatják, de annak kiterjesztését tartják indokoltnak, megerősítve egy bérlakásprogrammal, növelnék a támogatási szegmenst
  2. hozzákezdenének az áfarendszer átalakításához - „hazug, visszataszító és álszent Orbán Viktor kormánya részéről demográfiai fordulatról beszélni addig, amíg a gyermeknevelési cikkek adótartama egész Európában Magyarországon a legmagasabb” - a Jobbik ezeknek az áfacsökkentésével kezdené a sort, majd kiterjesztené az alapvető élelmiszerekre is
  3. a multikkal kötött szerződések felülvizsgálata mellett olyan programot dolgozna ki a Jobbik, ami a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára kedvező

 

„Olyan költségvetést szeretnénk kialakítani, amely a dolgozó, az aktív, az országot a hátán cipelő embereknek ugyanúgy kedvez, mint azoknak, akik a munkában őszültek meg”

- jelentette ki a Jobbik alelnöke.

Az ellenzéki párt a súlypontot áttenné a multicégek kényeztetéséről a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, illetve a hazai munkavállalók általános helyzetének megkönnyítésére.

„Olyan országot látnánk szívesen, ahol a bérunió koncepciójának megfelelően, a bérek legalább lassú felzárkóztatása megindulna”

- tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Hangsúlyozta, az Orbán-kormány érzi, hogy az országot „a válság szele csapta meg”, Magyarország kiszolgáltatottsága nem csökkent, ezzel szemben a Jobbik a jövőépítés csomagját teszi le asztalra, és elvárják, hogy a kormány érdemben reagáljon rá.