Hidvéghi szerint a Fidesz dönt arról, hogy a Néppártban maradnak-e

Hidvéghi szerint a Fidesz dönt arról, hogy a Néppártban maradnak-e

A Fidesz döntése lesz, hogy az Európai Néppártban látja a leghatékonyabbnak politikája képviseletét vagy más keretek között - mondta Hidvéghi Balázs, a kormánypárt frissen megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, az Európai Néppárt (EPP) "se hús, se hal, balfelé mozduló politikája" gyengülést hozott, ezért a pártcsalád irányultságát "jobboldalra kellene vinni".

Hidvéghi Balázs arról számolt be, hogy a néppártban őszinte elismerés övezi a Fidesz-KDNP választási eredményét, sokan pedig reményüket fejezték ki, hogy a magyar kormánypártok maradnak az Európai Néppártban.

A politikus ezzel összefüggésben megerősítette, a néppárti tagság nem önmagáért való céljuk, valódi szándékuk ugyanis, hogy a "magyaroktól kapott felhatalmazást" tettekre váltsák.

Ugyanakkor nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a Fidesz másik frakcióban politizáljon tovább az Európai Parlamentben, amennyiben a Néppárt mégis elutasítaná a velük való együttműködést.

Hidvéghi Balázs kitért arra is, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének kijelölése nem igazi választás volt, hanem azon a szokáson alapuló automatizmus, amely szerint a legnagyobb nemzeti csoport megkapja ezt a pozíciót, ha kéri. Azt mondta, nem származott volna előny abból, ha ezzel szembemennek, noha fenntartják véleményüket, hogy az újra frakcióvezetőnek választott Manfred Weber nem alkalmas jelölt az Európai Bizottság élére.

A kormánypárti politikus közölte: a Fidesz-KDNP megválasztott képviselői azt a célt tűzték ki, hogy vezető pozíciókat szerezzenek az EP szakbizottságaiban.

A Fidesz új EP-képviselője kijelentette:

Magyarország helyzete nem gyengül, ha a Fidesz nem lesz az Európai Néppárt tagja.

Az országot érintő kérdésekben ugyanis olyan politikai viták döntenek, amelyekben a közös érdekek, értékek döntenek. Példaként említette, hogy a visegrádi országok együttműködése annak ellenére erősödik, hogy a négy tagállam kormánya négy különböző pártcsaládhoz tartozik.