Szemébe mondták Szijjártó Péternek egy nemzetközi fórumon, hogy hazudik

Szemébe mondták Szijjártó Péternek egy nemzetközi fórumon, hogy hazudik

Szijjártó Péter külügyminiszter valószínűleg nem karrierje legdicsőbb és legnyugodtabb napjait éli manapság. Nem elég, hogy kollégáinak a 444 szerkesztősége mellé szervezett titkos találkozóval sikerült csúfos módon megbukniuk, minisztériumának magyarázatképpen pedig mindössze egyetlen pökhendi összetett mondatra futotta, őt magát egy nemzetközi biztonságpolitikai rendezvényen égették szénné Pozsonyban.

Szijjártó a GLOBSEC-fórumon vett részt egy panelbeszélgetésen cseh, román és szlovák politikusokkal, ahol az Orbán-kormány CEU elleni hadjárata is szóba került.

Az Új Szó beszámolója szerint a kellemetlen percekre azt követően került sor, hogy a magyar külügyér kifejtette: az Orbán-kormány egyáltalán nem üldözte el a Soros György alapította egyetemet a felsőoktatási törvény 2017-es, komoly negatív visszhangot kiváltó módosításával, a CEU képzései pedig nincsenek is akkreditálva az Egyesült Államokban.

Ezt követően kapta ugyanis kézhez a mikrofont a közönség soraiban Timothy Garton Ash Kelet-Európa-szakértő, a University of Oxford történész professzora, aki így reagált a fideszes politikus mosakodására:

"Amit ön a CEU-ról mondott, egyszerűen nem igaz. A teremben tartózkodó személyek legnagyobb része tudja, a CEU-t arra kényszerítették, hogy elhagyja Magyarországot."

Szijjártó Péter azonban nem jött zavarba, és válaszul

hazugságnak nevezte, a történész professzor állítását.

Timothy Garton Ash ezután számon kérte Szijjártó Péteren a Magyar Tudományos Akadémia kifosztását, a kutatóintézetek elvételét célzó kormányzati kísérleteket.

A külügyminiszter ezeket a vádakat azzal próbálta hárítani, hogy az MTA ezután is szabadon rendelkezhet a saját bevételéből származó források felett, az állam által adott támogatás felhasználásába azonban az Orbán-kormány is bele akar szólni.

A magyar jogállamiságot érő kritikákat pedig annyival igyekezett elintézni, hogy

a Fidesz jelentős támogatást élvez a magyar társadalomban.

Az Európai Néppárt is szóba került

A külügyi tárcavezető elmondta, hogy uniós szinten nyitottnak látja a Fidesz és a Matteo Salvini nevével fémjelzett populista mozgalom közötti együttműködést, de nem akarják feladni az Európai Néppártban (EPP) betöltött - jelenleg éppen felfüggesztett - tagságukat.

Szijjártó szerint inkább az EPP-nek kellene nyitottnak lennie arra, hogy összefogjon más, jobboldali formációkkal.

Szijjártó Európa legnagyobb kihívásának a migráció problémáját tartja, a környezetvédelmi, klímaváltozási kérdésekre pedig szerinte a gazdasági célokat szem előtt tartva kell válaszokat keresni.

Szijjártó már aggódhat: Amerika ismét pénzzel támogatná a kelet-európai független sajtót | Alfahír

A Népszava információi szerint újra kiírta a független kelet-európai sajtót támogató pályázatát az amerikai külügyminisztérium, melyre június 24-éig lehet jelentkezni. A támogatás összege 700 ezer dollár, vagyis mintegy 200 millió forint. A programra magyar, szlovák, bolgár, horvát, szlovén, lengyel és román újságírók és szerkesztőségek pályázhatnak.